Bo Slovaška lovce MiG-29 nadomestila z najetimi letali?

by Urednik

SLOVAŠKO ZANIMA NAJEM LOVCEV GRIPEN

Slovaško ministrstvo za obrambo je napovedalo, da namerava najeti nekaj novih lovcev, ki bodo zamenjali stare sovjetske lovce MiG-29. Slovaška namerava v naslednjem desetletju zamenjati večino sovjetske vojaške opreme z novo, je dejal vodja nacionalnega odbora za oborožitev Robert Tibensky.

Slovaško ministrstvo za obrambo namerava odpisati vse lovce MiG-29 v letih 2016-2017. Trenutno Slovaške letalske sile uporabljajo 8 bojnih letal Mikojan-Gurovič MiG-29 v različicah MiG-29AS (6)
in MiG-29UBS (2), v letečem stanju pa naj bi bili le dve letali, po podatkih IHS Jane’s.

Katera letala bo najela Slovaška ni znano, vendar je Tibensky dodal, da sta dober primer najema Češka in Madžarska. Obe imata v najemu švedske lovce Saab JAS-39 gripen, ki so tudi najresnejši kandidati za nove slovaške lovce.

Že nekaj let se omenja, da Slovaška vojska namerava kupiti (oz. najeti) 8 lovcev JAS-39 gripen, s katerimi bi nadomestili letala MiG-29. Slovaški pa naj bi svoja letala v najem ponudila tudi BAE Systems, najverjetneje lovce Eurofighter typhoon, kot tudi Boeing (F/A-18). Po zadnjih informacijah naj bi se Slovaki zanimali za 15-letni najem. Ker je Slovaška članica zveze NATO vse od leta 2004, bodo morali biti tudi bojna letala Slovaških letalskih sil kompetentna z oborožitvenimi sistemi preostalih članic.

Slovaško ministrstvo za obrambo je med drugim za leto 2019 napovedalo tudi upokojitev šestih šolskih reaktivcev Aero L-39 ZAM/CM albatros, ki naj bi jih nadomestili s skupnim češko-slovaškim nakupom novih trenažnikov.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Slovaška lovca MiG-29

Povezani članki