Kam prodaja Madžarska tanke T-72 – na Češko ali v Ukrajino?

by Urednik

MADŽARSKA URADNO PRODALA TANKE ČEŠKI, NEURADNO PA VERJETNO UKRAJINI

Madžarsko obrambno ministrstvo je sporočilo, da so Češki vojski iz presežnih zalog prodali 58 tankov T-72  in tako zavrnili namige, da bi jih prodali Ukrajini. Vendar pa ima Češka že sedaj 90 tankov T-72 izven uporabe.

Ob tem so Madžari dodali, da je prodaja v skladu s Pogodbo o konvencionalnih oboroženih silah v Evropi (CFE), mednarodnim sporazumom, ki ureja število tankov, ki jih imajo lahko članice zveze Nato in Varšavskega pakta na evropski celini.

Novinarji: “Ne zavajajte nas!”

Vendar pa je malo verjetno, da je Češka resnični kupec teh tankov. Češka vojska ima namreč okoli 30 posodobljenih različic tankov T-72M4-CZ v uporabi, še približno 90 tankov T-72M1 pa v rezervi, tako da ne potrebujejo madžarskih T-72M.

Večina poljskih in madžarskih novinarjev je prepričana, da so tanki namenjeni za Ukrajino, ki je in še išče rabljeno sovjetsko oborožitev, ki jo lahko uporabi takoj. Tako naj bi madžarske oblasti na papirju trdile, da so tanki namenjeni za Češko, poslali pa jih bodo ravno v nasprotno smer v Ukrajino, ki nima nobene skupne meje s Češko.

S tem se je Madžarska po skoraj dveh tednih odzvala na proteste ruskega zunanjega ministrstva na madžarsko prodajo tankov Ukrajini. Madžarski mediji so namreč poročali, da je Madžarska vojska za “drobiž” (8.500 USD za kos) prek dveh razpisov prodala 80 (58 + 22) odvečnih glavnih bojnih tankov T-72 zasebnim podjetjem, tanke pa z vlaki prepeljali v Ukrajino. Rusija je ob tem opozorila, da je ukrajinski nakup orožja iz Madžarske v neposrednem nasprotju z zakonskimi obveznostmi Budimpešte na področju izvoza konvencionalnega orožja EU.

Madžarski tank T-72

Madžarsko obrambno ministrstvo je sedaj sporočilo, kljub temu, da so mediji zabeležili in fotografirali večje število tankov na poti v Ukrajino, da so v ponedeljek začeli transport tankov na neznano lokacijo na Češkem, ostalih podrobnosti pa niso izdali. O tem si več preberite v spodnjem članku Madžarska prodaja Ukrajini tanke T-72.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos, Hidfo.net

SORODNE NOVICE:

Madžarska prodaja Ukrajini tanke T-72

Madžarski mediji poročajo, da je Madžarska prodala Ukrajini kar 80 rabljenih tankov T-72 po ceni 8.500 USD za kos, kar naj bi bilo približno desetina tržne cene.

Bo Hrvaška donirala Ukrajini helikopterje Mi-8 in dobila ameriške black hawke?

Ameriška in hrvaška delegacija sta obudili pogovore o tem, da bi Hrvaška donirala Ukrajini helikopterje Mi-8, v zameno pa dobila 7-8 let stare ameriške helikopterje UH-60 black hawk.

Povezani članki