ZDA prekinile vzdrževanje iraških tankov M1 abrams

by Urednik

IRAŠKA VOJSKA KRŠI POGODBO Z AMERIČANI O TANKIH ABRAMS

Združene države Amerike so zaustavile vzdrževanje glavnih bojnih tankov M1 abrams v oborožitvi Iraške vojske, saj obtožujejo Bagdad, da je prekršil pogodbene pogoje, potem ko naj bi – v skladu s poročili v iraških medijih – enega od tankov dali v uporabo provladni milici Hashd al-Sha’abi.

Proizvajalec tankov General Dynamics je ustavil program vzdrževanja tankov v Iraku že decembra 2017, ko so se njihovi tehniki umaknili iz baze na letališču v Al-Muthanni v Bagdadu, potem ko so Američani ugotovili, da Irak krši pogoje pogodbe za uporabo ameriških tankov, je anonimen vir zaupal iraškim časopisom.

Trenutno je več kot 60 tankov M1 abrams, od skupaj skoraj 150 v oborožitvi Iraške vojske, onesposobljenih za boj po bitki za Mosul, ki so ga skupaj z borci milice Hashd al-Sha’abi osvobodili v juliju 2017.

Ameriško podjetje General Dynamics, ki servisira iraške tanke, je predhodno obvestilo vlado v Bagdadu, da sta bila dva od tankov uporabljajo oborožene skupine, ki niso povezane z Iraško vojsko. Po pritožbi je iraška vlada med operacijo proti borcem ISIS-a (Daesh) v provinci Anbar zasegla enega od tankov in se zavezala, da bo do začetka februarja zasegla tudi drugi tank. Kot kaže, se to še ni zgodilo, ameriški tehniki pa se še vse od časa pred božičnimi prazniki niso vrnili v Irak.

Hashd al-Sha’abi je s strani iraških oblasti (so)financirana vojaška organizacija, sestavljena iz približno 40 skupin, ki štejejo več kot 100.000 borcev (večinoma šiitov). V novembru 2017 je iraški parlament potrdil zakon, ki daje silam Hashd al-Sha’abi polnopravni status. Njihove enote so sedaj del nacionalnih oboroženih sil pod poveljstvom predsednika vlade, dodelili pa so jim tudi pravico do prejemanja plač in pokojnin, kot to velja za redne vojaške in policijske sile.

Pripravil: A. Knific, foto: Youtube

 

Povezani članki