NATO bo investiral 50 milijonov EUR v letalsko bazo v Albaniji

by Urednik

ZDA IN NATO BOSTA VLAGALA V ALBANSKO LETALSKO BAZO KOCOVE

Albanski ministrski predsednik Edi Rama je pred dnevi na socialnih omrežjih oznanil, da je Svet zveze Nato potrdil odločitev o gradnji letalske baze v Albaniji in sicer na letališču Kucove.

Albanski premier Rama je pojasnil, da bo zveza Nato v prvi fazi prispevala 50 milijonov evrov za posodobitev letališča Kucove, ki bo služila kot podporna baza za Natov letalski transport, logistično podporo in izvajanje nadzora zračnega prostora. Kot je še dodal v zapisu, bodo z deli začeli že v letošnjem letu.

Sprejetje odločitve, da letalsko oporišče Kucove postane Natova letalska baza prihaja tri mesece po izjavi albanskega obrambnega ministra Olta Xhacka o pripravljenosti Albanije o zagotovitvi kopenskih, letalskih in mornariških zmogljivosti ZDA in/ali zveze Nato. Pripravljenost je albanski obrambni minister izrazil med aprilskim obiskom Washingtona, kjer se je srečal z ameriškim kolegom Jimom Mattisom.

Letalska baza Kucove ima 2850 m dolgo glavno vzletno-pristajalno stezo in 2500 m dolgo ožjo rezervno stezo, ki se začenja v bližnjem za letala zaščitenem tunelu. Letališče ima 40 betonskih kaponirjev, nahaja pa se 60 km južno od Tirane v bližini mesta Berat v južnem delu Albanije. Bazo  so začeli graditi leta 1955 – v času diktatorja Enverja Hoxhe, bila pa je domovanje albanskih vojaških reaktivcev, kar je ostala tudi še v postkomunistični demokratični Albaniji. Leta 1997 so jo med nemiri v državi zasedli uporniki in poškodovali precej infrastrukture ter letal. V obdobju od 2002 do 2004 je baza dobila nov kontrolni stolp, osvetlitev in dovozne steze ter letališke ploščadi v nameri, da morda postane komercialno letališče, vendar je ostalo zgolj pri tem in kot komercialno letališče Kucova nikoli ni zaživela.

Pripravil: Igor Božinovski, foto: Military Photos, Google

Povezani članki