Preobrat v nabavi srbskih vojaških helikopterjev: AS332 super puma

by Urednik

RUSIJA PONUDILA PREVISOKO CENO ZA HELIKOPTERJE MI-171 ZA VOJSKO SRBIJE

Srbski premier Aleksander Vučić je med nedavnim pogovorom v oddaji »Teška reč – Težka beseda« na TV Pink napovedal nabavo helikopterjev, modernizacijo šolsko-bojnih letal in morebitno nabavo enega lovskega letala (?) za potrebe Ratnega vazduhoplovstva i protivazdušne odbrane (RV i PVO). Dva ruska in dva »nemška« helikopterja bodo nabavili v letu 2015, možna pa je nabava še dveh »nemških« prihodnje leto. Posodobitev šolsko-bojnih dvosedov G-4 super galeb bo opravila družba Airbus Defence v sodelovanju z Letalskim zavodom Moma Stanojlović, naslednje leto pa naj bi skušali nabaviti lovca MiG-29.

Kot je izvedel srbski letalski portal Tangosix je Vučić označil helikopterje kot »nemške« zaradi delegacije iz Airbus Defence & Space, ki prihaja iz Nemčije. Če bi uresničili opcijo nakupa zahodnega tipa helikopterja, bi šlo najverjetneje za helikopterje AS332 super puma, je pa možna nabava še enega tipa helikopterja, prav tako iz proizvodnje Airbus Helicopters (nekdaj Eurocopterja, v katerega sta se pred desetletji združila francoski Aerospatiale – od tod tudi oznaka AS – in nemški MBB – Messerschmitt-Bölkow-Blohm GmbH). Pakt sodelovanja, o katerem naj bi se dogovorili, bi lahko zajemal širšo industrijsko sodelovanje, ki bi tako zajela posodobitev letal G-4 super galeb (Airbus Defense Systems) z zavodom Moma Stanojlović, nabavo helikopterjev Airbus Helicopter in dolgoročno sodelovanje pri vzdrževanju helikopterjev SA341 gazela (prav tako Airbus Helicopter).

Kot navajajo na portalu tangosix naj bi Rusija ponudila transportne helikopterje Mi-17 po ceni 26 milijonov dolarjev za kos. Odgovorni na srbski strani so se zaradi takšnega poteka dogodkov zato raje obrnil k drugi opciji, torej Airbusovim helikopterjem.

Največ se je do sedaj govorilo o helikopterjih AS332 super puma . Razvoj tega helikopterja so začeli že v šestdesetih letih v francoskem Sud Aviation (ki se je kasneje združil v Aerospatiale s sedežem v provansalskem Marignanu, kjer poteka še vedno francoski del proizvodnje Airbus Helicopters), prva puma je nato poletela 15. aprila 1965. Za britansko vojsko je pume izdeloval tudi britanski Westland.

Helikopterji puma so doživeli razcvet tudi v civilni rabi, od leta 1974 jih je licenčno proizvajala tudi Romunija, izdelovali pa so jih tudi v Indoneziji in Južnoafriški Republiki. Leta 1974 pa so začeli razvoj nadgrajenega modela AS332 super puma, na osnovi katerega je nastal potem tudi AS532 cougar, ki jih proizvajajo še danes (štiri super pume – couguarje ima tudi Slovenija).

Srbija že deset let načrtuje posodobitev šolsko-bojnih dvosedov G-4 super galeb v standard G-4MD, sprva so govorili o modernizaciji 14 – 15 letal, naposled so se zaustavili pri devetih. Posodobitev G-4 so ovrednotili na 5 milijonov evrov za letalo. Se pa še vedno niso začeli pogovori  s tremi podjetji, ki so izrazila zanimanje za pridobitev tega posla. Vzrok za tako dolgo odlašanje je zagotovo pomanjkanje finančnih sredstev. Posodobitev naj bi temu letalu podaljšala življenjsko dobo do 2030-35, vendar letos do pomembnejšega premika v smeri uresničitve projekta še ni prišlo.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

obisk letalskega salona MAKS 2015

 

Povezani članki