Pakistan se zanima za nakup kitajskih “nevidnih” lovcev J-31

by Urednik

PAKISTANSKI INTERES ZA KITAJSKE LETALNIKE

Pakistanske letalske sile (PAF) so tudi uradno izrazile zanimanje za nakup novega kitajskega lovca 5. generacije Shenyang J-31, je v petek 21. novembra 2014 odgovoril pakistanski minister za obrambno proizvodnjo Rana Tanveer Hussain na vprašanje novinarjev o temi pogovorov s kitajskimi oblastmi med letalskim salonom Zhuhai Air Show 2014.

Prvič se je tako zgodilo, da je visok predstavnik pakistanskih oblasti potrdil pogovore s Kitajsko o nakupu radarsko slabo zaznavnega bojnega letala J-31, o čemer so med salonom špekulirali mnogi analitiki.

Po podatkih nekega neimenovanega uradnika Pakistanske vojske se Pakistan dogovarja s Kitajsko za nakup 30 do 40 bojnih letal Shenyang FC-31 (J-31) in dodal, da so pogajanja že v teku. Pakistan pa se zanima tudi za kitajske bojne helikopterje Z-10. S kitajsko so povezani tudi pri razvoju in proizvodnji letala JF-17 thunder (oz. na kitajskem FC-1 xiaolong), za katerega so po besedah Hussaina prejeli naročila že iz sedmih držav, kupci pa naj bi prihajali iz Bližnjega vzhoda in Afrike. Pakistanske letalske sile so naročile 250 letal JF-17 block 2, vendar naj bi nekaj od teh raje izvozili, da bi hitro zadostili povpraševanju.

Dvomotornega nevidnega lovca J-31 so Kitajci razvili tudi z namenom prodaje tujim državam. Kitajski uradniki trdijo, da so številne države izrazile zanimanje za novo letalo, za katerega verjamejo, da je primerljiv z ameriškim lovcem F-35 JSF (Joint Strike Fighter).

Pakistanske letalske sile imajo v svoji floti trenutno 50 letal JF-17 block 1, 18 lovcev F-16C/D block 52 in 58 F-16A/B block 15, 141 lovcev Chengdu F-7 skybolt (kitajski MiG-21), 69 letal mirage III in 90 mirage V.

21. novembra 2014 je med nočnim trenažnim poletom na območju Karachija  strmoglavilo še eno pakistansko letalo mirage (skupaj že 9), v nesreči pa je pilot umrl.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Utrinki iz letalskega salona Zhuhai Airshow 2014

SORODNE NOVICE:

Ruski motorji za kitajske lovce 5. generacije J-31

Rusko državno podjetje za izvoz oborožitvenih sistemov Rosoboronexport je sporočilo, da bodo kitajska bojna letala 5. generacije poganjali ruski motorji Klimov RD-93.

Ameriški pilot: Kitajski lovec J-31 bi se lahko kosal z F-35

Ameriški piloti in analitiki so podali prve odzive na novega radarsko slabo zaznavnega lovca Shenyang J-31, potem ko so posneli prve fotografije letala na letališču Zhuhaiju.

NEVIDNI - lovci 5. generacije, revija Obramba

Povezani članki