Bo zajezitev Nila privedlo do spopada med Etiopijo in Egiptom?

by Urednik

ETIOPIJA BO ZAČELA POLNJENJE UMETNEGA JEZERA HIDROELEKTRARNE HYDASE

Gradnja jezu v Etiopiji in polnjenje umetnega jezera hidroelektrarne Hydase z vodo lahko privede do oboroženega spopada z Egiptom. Podobni spopadi zaradi vode so se v svetu že dogajali, tudi v zadnjem obdobju.

Gradnjo hidroelektrarne Hydase dojema Kairo kot grožnjo svoji nacionalni varnosti, saj objekt, ki ga gradijo, nosi tveganje prerazporeditve vodnih virov reke Nil. Hkrati je Adis Abeba pred dnevi uradno zavrnila usklajevanje svojih del na jezu. Pogajanja so zastala in Etiopija je začela polniti umetno jezero, ne da bi z Egiptom dosegla kompromis glede pogojev porazdelitve toka reke.

Etiopski tisk navja, da je gradnja jezu že od petdesetih let prejšnjega stoletja eden glavnih ciljev Etiopije: »… postala je stvar ne le nacionalne časti in ponosa, ampak preživetja.« Pričakujejo , da bo izvedba projekta podvojila proizvodnjo električne energije v državi in ​​jo povečala za več kot 6000 megavatov. Vendar bo jez moral zadrževati ogromne količine vode, kar lahko privede do zmanjšanja njene ravni v njenem toku, so pojasnili v etiopskem tisku.

Egipt že zdaj trpi zaradi pomanjkanja vode in jez lahko to težavo še poslabša, saj 97 % njegovih potreb pokriva prav reka Nil. V nasprotju s pomanjkanjem vode v Egipti pa se v Sudanu bojijo poplavljanja njihovih nižin, če bi se umetno jezero razlilo. Poleg tega lahko zgledu Etiopije sledijo tudi druge države z gradnjo novih jezov v porečju Nila: Eritreja, Kenija, Kongo, Burundi, Ruanda, Tanzanija in Uganda.

Sudan je tudi že nakazal, da lahko zagotovi logistično in vojaško podporo etiopskim upornikom kot odgovor na vodno politiko Adis Abebe. Egiptovsko-etiopski spor glede jezu Hydase bi zato prav lahko prerasel v regionalno vodno vojno., kar naposled potrjujejo tudi zgodovinske izkušnje.

Po podatkih Unesca je bilo med letoma 1950 in 2000 kar 1831 sporov zaradi vode. V Iraku se na primer med plemeni nenehno razplamtevajo spori za vodo. Aprila 2021 sta se Kirgizistan in Tadžikistan zapletla v najintenzivnejše mejne spopade po letu 1991 prav tako zaradi spora glede vodnih virov.

Zagotavljanje enakovrednega dostopa do vode je tako postal eden najpomembnejših izzivov 21. stoletja, piše etiopski tisk in kot primer navaja tudi vodno blokado Krima s strani ukrajinskih oblasti.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

Povezani članki