Indijski MiG-21 sestrelil pakistanskega lovca F-16 ali JF-17?

by Urednik

V SPOPADIH SESTRELJEN PRVI KITAJSKO-PAKISTANSKI LOVEC JF-17?!

Napetosti med Indijo in Pakistanom na območju pokrajine Kašmir razkrivajo nove podrobnosti – indijsko zunanje ministrstvo je namreč sporočilo, da je indijski lovec MiG-21 v zračnem spopadu sestrelil pakistanskega lovca F-16.

Iz Indije so sporočili, da so Indijske letalske sile preprečile (povračilni, op. a.) poskus Pakistanskih letalskih sil, da bi napadle indijske vojaške objekte. V prestrezanje pakistanskih letal so bili napoteni lovci MiG-21, enemu pa naj bi v zračnem spopadu uspelo sestreliti pakistanskega lovca F-16, med spopadom pa je bil sestreljen tudi en indijski lovec MiG-21, pilot pa je pogrešan.

Pakistan je sporočil, da so zajeli indijskega pilota, ki so ga poslali v pripor. Niso pa potrdili novice, da naj bi v spopadu izgubili eno bojno letalo, zanikali so tudi navedbo, da bi jim sestrelili lovca F-16, saj le teh niso uporabili v napadu (na indijske vojaške objekte kot povračilni ukrepi za indijski napad na teroristično bazo v Pakistanu dva dni pred tem).

Nato so nekateri pakistanski mediji in tudi vojaški uradniki na socialnih omrežjih objavili novico, da sestreljeno pakistansko letalo verjetno ni bil lovec F-16, temveč JF-17 thunder kitajsko-pakistanskega izvora. Ob tem so objavili tudi ime pakistanskega pilota, ki naj bi ga sestrelil indijski MiG-21, in objavili njegovo fotografijo v kokpitu lovca JF-17.

Vsekakor trditev o sestrelitvi lovca JF-17 ni nemogoča, saj imajo Pakistanske letalske sile v svoji floti več kot 120 teh kitajsko-pakistanskih letal. Imajo tudi floto 50 do 80 ameriških lovcev F-16, ki pa je v zadnjih letih zaradi previsoke cene (brez ameriške subvencije, kot pri prejšnjih nakupih) niso povečevali in se raje usmerili v nakup domačega letala.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

Povezani članki