Iran: Posredovanje ameriške koalicije proti ISIS-u je samo “blef”

by Urednik

ARABSKE DRŽAVE ZMANJŠUJEJO UDELEŽBO V BOJU PROTI ISLAMSKI DRŽAVI

ZDA so v zadnjih mesecih vse manj navdušene nad potezami njenih bližnjevzhodnih zaveznic v boju proti Islamski državi v Iraku in Siriji (ISIS), saj so svojo pozornost (in vojsko) skoraj v celoti preusmerile v spopade proti Hutom v Jemnu. Zanimivo sliko uspešnost oz. delovanja ameriške koalicije pa je pred dnevi za ruski Sputnik pokomentiral tudi iranski vojaški analitik, ki pravi da je ameriško vojaško posredovanje zaigrano.

Ameriška koalicija v boju proti Islamski državi je v zadnjem času na vedno bolj “trhlih nogah”, začelo pa se je prav z vojaškim posredovanjem arabskih držav v Jemnu (od marca 2015) in posledičnim delnim umikom zračnih sil iz operacije Inherent Resolve. Vojaška letala Savdske Arabije, ZAE in Jordanije so v prvih mesecih še vsakodnevno letala ob boku ameriških bojnih letal. Rusko posredovanje proti ISIS-u v Siriji (tudi iransko v Iraku) pa je že “odvrnilo” (vsaj začasno) od uporabe bojnih letal proti Islamski državi tako Kanado kot Dansko.

Iranski vojaški analitik Hassan Shemshadi je takole za rusko spletno stran Sputnik komentiral ameriško-arabsko koalicijo proti iSIS: “Leto in pol je minilo od ustanovitve tako imenovane mednarodne koalicije med zahodnimi ter arabskimi državami za boj proti terorizmu Islamske države. Od samega začetka je imel Iran svoje dvome o zanesljivosti in učinkovitost koalicije v boju proti skrajnežem ISIS-a. Od takrat je postalo jasno, da so ukrepi koalicije le blef in obstajajo dokazi za to.”

“Na prvem mestu,” opozarja Shemshadi, “sile iz te koalicije oskrbujejo pripadnike ISIS-a z različnimi vrstami pomoči, tako v obliki hrane, orožja in medicinskih pripomočkov. Vsakič so poveljniki ameriške koalicije trdili, da je šlo za napake, in da je bil tovor dejansko namenjen za Iraško vojsko ali zmerno sirsko opozicijo. Obstaja pa očitna razlika med njihovimi izjavami in dejanj.”

“Obstajajo tudi drugi dokazi,” je pojasnil Shemshadi. “Pred bitko za Kobane so zahodne obveščevalne službe prejela informacije o natančnih koordinatah premikov kolon oklepnikov ISIS-a. Vendar pa v zračnih napadih proti teroristom niso na koncu nikoli upoštevali teh informacij. Diverzantska kampanja bombardiranje se izvaja naključno in brezciljno v puščavi. Potem ameriška koalicija izjavi, da je zadela položaje ISIS-a.”

“Še en dokaz lahko najdemo v nedavnem poročilu Vrhovnega sveta za nacionalno varnost Irana. V tem dokumentu je Ali Shamkhani, nekdanji poveljnik zračnih sil Iranske revolucionarne garde, poročal, da so priče in vojaška pričevanja pokazale, da je imela ameriška koalicija na voljo popolne podatke o območju in bi lahko uničile najmanj 120 vojaških položajev ISIS-a. Vendar pa so na koncu uničili le 12 njihovih baz. Iranska vlada ima celo zanesljive obveščevalne podatke, ki kažejo, da so koalicijska letala med preleti ciljev prejela ukaze, da ne uničijo položajev ISIS-a. “

“Vse to potrjuje, da je bila misija zahodno-arabska koalicija proti ISIS-u blef in to še vedno je. Sedaj, ko so arabske zaveznice napovedala svojo namero, da zmanjšajo svojo vojaško sodelovanje v zračnih napadih proti ISIS-u v Siriji, je to le dokaz učinkovitosti prizadevanj Ruskih letalskih sil, da porazijo skrajneže, po le mesecu in pol prizadevanj,” zaključuje Shemshadi.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki