Iran bo že v januarju dobil prve ruske raketne sisteme S-300

by Urednik

RUSIJA HITRO PRISKRBELA RAKETNE SISTEME S-300 ZA IRAN

Rusija bo Iranu začela v januarju 2016 dobavljati zračno-obrambni raketni sistem S-300MPU-2. Prvi polk naj bi bil kompletiran v februarju 2016, drugega pa pričakujejo potem v avgustu ali  septembru 2016.

Kupčija je sledila odloku Vladimirja Putina iz aprila 2015 o ukinitvi embarga za izvoz orožja Iranu po uspešnih pogajanjih o iranskem jedrskem programu. Pogodba o dobavi zračno-obrambnega raketnega sistema S-300 Iranu v vrednosti 800 milijonov USD je bila podpisana že leta 2007, potem pa jo je Moskva enostransko suspendirala leta 2010 zaradi mednarodnih sankcij proti Teheranu, ko je Varnostni svet ZN uvedel embargom na orožje za Iran zaradi zaskrbljenosti, da bogati uran za bojne konice. Iranci so zatem tožili Moskvo oz. ruskega državnega izvoznika orožja Rosoboronexport na Ženevskem arbitražnem sodišču za 4 milijarde USD zaradi neizpolnjene pogodbe. Z dobavo S-300 Iranski vojski naj bi Teheran tudi umaknil tožbo in končal primer.

Iranska vojska naj bi po mnenju analitikov prejela 4-5 bataljonov raketnih sistemov zračne obrambe S-300. Vsak bataljon raketnih sistemov S-300 sestavlja do šest mobilnih lansirnih ploščadi in lasten radarski sistem. Dva bataljona raketnih sistemov pa tvorita polk.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

Povezani članki