Letalonosilka USS Gerald R. Ford bo zamujala dva meseca

by Urednik

NOVA AMERIŠKA LETALONOSILKA BO URADNO PREDANA POLETI 2016

Preizkušanja nove ameriške letalonosilke USS Gerald R. Ford (CVN-78) na morju so projekt podaljšala za dva meseca. Superletalonosilko bi sicer morali po načrtih predati ameriški Vojni mornarici (US Navy) v marcu 2016.

Ameriška mornarica je namreč med testiranji zaznala “nekaj slabosti”, ki pa jih niso podrobno obrazložili. Bo pa cena tega plovila ostala v dogovorjenih okvirih – 12,88 milijarde USD.

Z enim od najpomembnejših sklopov letalonosilke – General Atomicsovim elektromagnetnim katapultiranjem letal (EMALS) s palube, so uspešno zaključili preizkušanja na dveh od štirih katapultov, preizkušanje preostalih dveh pa bo po načrtih sklenjeno v novembru 2015.

V avgustu so preizkušali gibanje in premike po palubi, ta sklop pa so 93 % uspešno zaključili. Prav tako so uspešno zaključili preizkušanje in uporabo radarskih sistemov, nadaljujejo pa s preizkušanji premikov (letalnikov) in gibanja osebja po palubi. Prav tako so uspešno zaključili preizkušanje pogonskega sistema. Skupaj je tako uspešno zaključenih približno 93 % testnih programov na letalonosilki CVN-78.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

VIDEO: Gradnja nove ameriške letalonosilke USS Gerald R. Ford (CVN-78)

Povezani članki