V Indiji kar 24 nesreč podmornic od leta 2011, 22 mornarjev umrlo

by Urednik

INDIJSKA VOJSKA SE SOOČA S ŠTEVILNIMI NESREČAMI

Indijska mornarica je od leta 2011 zabeležila 24 nesreč podmornic (in spremljevalnega plovila), v njih pa je umrlo kar 22 mornarjev, štirje pa so še vedno pogrešani, so sporočili iz indijskega obrambnega ministrstva. Od začetka leta 2012 pa so Indijske letalske sile izgubile 24 letal in helikopterjev, v nesrečah pa je izgubilo življenje 32 vojakov.

Ob pojave vsake izmed nesreč je bil ustanovljen preiskovalni odbor, katerega preiskave so pokazale, da so bile “človeške in tehnične napake razlogi za nezgode”, je zapisal indijski obrambni minister Manohar Parrikar v odgovoru na vprašanje novinarja.

V letih 2011 in 2012 so se zgodile le 3 nesreče indijskih podmornic, 7 so jih zabeležili v letu 2013, letos pa do 6. novembra (2014) kar 11. Vsekakor se v zadnjih letih kaže trend naraščanja nezgod indijskih podmornic, kar je verjetno povezano tudi s tekmovanjem z vse močnejšo Kitajsko mornarico.

V zadnjih dveh letih pa smo bili priča tudi dvema nesrečama z večjim številom smrtnih žrtev. Tako je bila najbolj tragična nesreča podmornice INS Sindhurakshak razreda kilo, v kateri je umrlo kar 18 podmorničarjev. Vzrok je bila tehnična okvara, ki je povzročila požar, ta pa eksplozijo torpeda in posledično ogromen požar (več o tem si preberite v novicah spodaj). Druga večja nezgoda pa se je zgodila 6. novembra 2014, ko je med pomorsko vajo potonila pomožna ladja TRV-72 za oskrbo torpedov. V nesreči, katere razlog naj bi se skrival v razpoki v trupu, je umrl en mornar, štirje pa so še vedno pogrešani. Iz ladje, ki se je potopila na globino 370 metrov, se je uspelo rešiti 6 mornarjev, ki so jih nato iz vode rešili s helikopterjem.

Izredno veliko število nesreč v vrstah Indijske vojske pa se zgodi tudi med piloti. Tako je od začetka leta 2012 do decembra 2014 strmoglavilo kar 24 letal in helikopterjev Indijskih letalskih sil. V nesrečah je izgubilo življenje kar 32 oseb, 7 pa je bilo poškodovanih.  V preteklosti smo že večkrat poročali o številnih nesrečah letalnikov Indijske vojske, glavni razlogi pa so vsekakor tehnične težave, kot tudi neizkušenost (neznanje) pilotov.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Eksplozije na indijski podmornici INS Sindhurakshak  v Mumbaju

14. avgust 2013

NA PODMORNICI EKSPLODIRALA TORPEDA

V Pristanišču v Mumbaju (Bombaj) je v torek zvečer (13.8.2013) eksplodirala podmornica INS Sindhurakshak Indijske mornarice. Podmornica se je potopila, v njej pa je bilo ujetih 18 mornarjev. Indijsko podmornico razreda kilo je požar zajel okoli polnoči, pogasili pa se ga okoli šeste ure zjutraj po lokalnem času.

Večina posadke se je po eksploziji rešila iz podmornice in poskakala v vodo, več podmorničarjev je bilo ranjenih in so bili deležni oskrbe v mornariški bolnišnici. Indijska mornarica je sprva sporočila, da poročil o smrtnih žrtvah še ni, čeprav se še vedno ni vedelo kaj je z 18-imi mornarji, ki so bili ujeti v napol potopljeni podmornici. Je pa Indijski obrambni minister Antony že takrat izjavil, da je nekaj mornarjev umrlo v nesreči. Potapljači so poskušali rešiti potopljene mornarje, tiskovni predstavnik Indijske mornarice pa je še dodal: “Mi se jim ne bomo odrekli, dokler jih ne bomo našli.”

Potopljena indijska podmornica INS Sindhurakshak

Ob eksploziji na indijski podmornici INS Sindhurakshak, ki je verjetno posledica okvarjenega akumulatorja in kasnejše eksplozije dveh torpedov, sta dva torpeda iz podmornice poškodovala še po eno podmornico in vojaško ladjo v mornariškem pristanišču.
Dizelsko-električni podmornica razreda kilo,ki so jo zgradili v Sankt Peterburgu leta 1997, je doživela prenovo ravno leta 2012 v Rusiji, potem ko je baterija na krovu delala težave v aprilu 2010. V Indijski mornarici je bila podmornica ponovno operativna šele v aprilu 2013.

Pripravil: A. Knific

Skrivnost potopljene podmornice INS Sindurakshak

16. avgust 2013

18 MORNARJEV UMRLO, INDIJA NE IZKLJUČUJE MOŽNOSTI TERORISTIČNEGA NAPADA

Indijske oblasti ne izključujejo, da je eksplozija na podmornici INS Sindhurakshak posledica terorističnega napada, poroča časopis The Russian newspaper.

V indijskem pristanišču Mumbaj je v noči iz torka na sredo 14. Avgusta 2013 prišlo do več eksplozij na podmornici Sindurakshak, ki je nato potonila. V tem času je bila podmornica zasidrana na pomolu in njeni mornarji pa so se pripravljali, da odplujejo na morje. Načrtovano je bilo, da odplujejo po polnoči, ravno v tistem času pa je prišlo do prve eksplozije. Ugibali so, da je možen vzrok požar na baterijah, ki je nato zajel tudi torpeda. Ta so na podmornici eksplodirala, dva pa sta poškodovala tudi podmornico in ladjo v bližini.

Indijska mornarica je na pomol takoj po prvi eksploziji pripeljala posebna vozila za gašenje in reševanje, ki pa se zaradi nevarnosti nadaljnjih eksplozij niso povsem približala. Reševalci so morali ravnati skrajno previdno. Sprva se je domnevalo, da je lahko v potopljeni podmornici ujetih 18 članov posadke. Potapljačem je po skoraj 12 urah le uspelo prodreti v notranjosti potopljene podmornice Sindhurakshak, kjer pa niso našli preživelih. Vsi mornarji na krovu dizelsko-električni podmornice so umrli, je v izjavil dejal general Indijske mornarice Dzhoshi. Po njegovem mnenju, je potrebno podmornico čimprej dvigniti na površje in raziskati vzroke za tragedijo, ki zaenkrat še niso znani.

Vzroke za nesrečo zdaj preiskuje posebej oblikovana preiskovalna komisije, preiskava pa naj bi trajala nekaj mesecev. Sedaj se pojavljata dve različici. Po prvi naj bi neznana tehnična okvara lahko povzročila požar, ki je povzročil eksplozijo torpeda in posledično ogromen požar. Druga različica pa namiguje na teroristični napad. Teroristi bi lahko namestili eksploziv na zunanji del podmornice Sindhurakshak. Indija to možnost povezuje tudi s praznovanjem dneva neodvisnosti, ki je potekal 15. avgusta.

Pripravil: A. Knific

Knjiga Podmorničarstvo Jugoslavije

Povezani članki