Vietnam bo “upokojene” lovce MiG-21 preuredil v brezpilotna letala

by Urednik

NOVO ŽIVLJENJE ZA VIETNAMSKE LOVCE MIG-21

Po več desetletjih, odkar so se legendarni lovci MiG-21 v vietnamski vojni bojevali z ameriškimi lovci, bodo ti lovci Vietnamskih letalskih sil znova opravljali bojne naloge – tokrat kot brezpilotna letala, poroča Viet Defense.

V Vietnamu načrtujejo, da bi lovce MiG-21, potem ko so še zadnja letala umaknili iz operativne uporabe leta 2010, znova začeli uporabljati kot brezpilotna letala. Raziskave in razvoj že potekajo, vendar naj bi preteklo še nekaj let do uresničitve ideje. Trenutno največ časa namenijo sistemu, ki bi omogočil brezpilotniku samodejen pristanek.

Pretvorba teh starih lovcev v brezpilotna letala bi lahko v več pogledih koristila vietnamskim oboroženim silam – tako za izvidniške in bojne naloge, kot tudi kot dovolj velik cilj za izvajanje vaj z raketnim sistemom zračne obrambe S-300 na visokih višinah.

Čeprav so bili vsi vietnamski lovci MiG-21, skupaj so imeli kar okoli 650 teh letal, upokojeni do leta 2010 in prizemljeni – zamenjali so jih z lovskimi bombniki Su-22 (skupaj jih imajo 34), je večina še vedno na hrambi v skladiščih po vsej državi.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

Povezani članki