Trump napoveduje povečanje mornarice in letalskih sil

by Urednik

PRVI DOKUMENTI O NOVI SMERI AMERIŠKIH OBRAMBNIH SIL

V Washingtonu je 20. januarja 2017 Donald Trump slovesno prisegel kot 45. ameriški predsednik, le nekaj ur za tem pa je Trumpova administracija že napovedala tudi spremembe v Ameriški vojski.

V Beli hiši so objavili dva dokumenta, ki nakazujeta na povečanje zmogljivosti Ameriške mornarice (US Navy) in Ameriških letalskih sil (USAF), izboljšanje ofenzivnih ter defenzivnih kibernetskih zmogljivosti,  kot tudi končati skladiščenje starega orožja.

V prvem dokumentu – Narediti našo vojsko ponovno močno (Making Our Military Strong Again), je Trumpova administracija zapisala, da ne smejo dovoliti, da drugi narodi presežejo ameriške vojaške zmogljivosti in da bodo nadaljevali z najvišjo stopnjo vojaške pripravljenosti. Zapisali so tudi, da bodo ZDA razvile najsodobnejši protiraketni obrambni sistem za zaščito pred napadi izstrelkov, kakršnih imajo v oborožitvi tudi Iran in Severna Koreja.

V drugem dokumentu imenovanem Ameriška prva zunanja politika (America First Foreign Policy) je Trumpova administracija zapisala, da bo “zagotavljanje miru z močjo” v središču njene zunanje politike. Ob tem so poudarili, da bo prednostna naloga boj proti Islamski državi (ISIS, Daesh) in drugim radikalnim islamskim terorističnim skupinam, ki se jim bodo zoperstavili tudi s povečanim kibernetskim vojskovanjem – motenjem in onemogočanjem propagande ter rekrutiranja skrajnežev.

Nova ameriška administracija načrtuje tudi obrniti trend krčenja mornarice in letalskih sil ZDA. V dokumentih sicer niso navedli nobenih podrobnosti, vendar je Trump v zadnjih mesecih večkrat napovedal povečanje mornariške flote, ki naj bi dobila okoli 355 novih plovil (trenutno jih ZDA načrtujejo 308). Ameriško letalstvo pa naj bi v prihodnjih letih dobilo okoli 1.200 bojnih letal.

Pri povečanju številčnosti ameriškega ladjevja in podmornic pa se pojavljajo velika vprašanja – po nekaterih ocenah bi ZDA res lahko zgradile toliko plovil v naslednjih letih, vendar pa naj bi šlo večinoma za modele, ki ne bodo ravno najnovejši in najsodobnejši. Ameriški vojaški analitiki se sprašujejo, če ima to sploh smisel, ali bi bilo bolj smotrno v naslednjih letih vložiti sredstva v razvoj novih – najsodobnejših ladij in podmornic ter malo dlje počakati na njihov prihod.

Tudi pri zagotavljanju novega lovskega letala za Ameriške letalske sile, mornarico in marince nastopi par neznank. Trump je že večkrat napovedal, da bi ZDA lahko začele z razvojem novega večnamenskega bojnega letala, ki bi nadomestil projekt pregrešno dragega lovca F-35 Joint Strike Fighter. Nekateri vojaški strokovnjaki Trumpu že ponujajo “hitrejšo” možnost, da bi naredili izboljšave lovca F-35, hkrati pa razvili cenejši in boljši pogonski sklop. ZDA so namreč za razvoj motorja Pratt & Whitney je F135 namenili kar 4,8 milijarde USD, kar je bistveno povečalo ceno enega letala.

Pripravil: A. Knific, foto: US Navy

Povezani članki