Ameriška mornarica dobiva dodatne švicarske lovce F-5 tiger II

by Urednik

AMERIČANI »NAVDUŠENI« NAD RABLJENIMI ŠVICARSKIMI LOVCI

Ameriška mornarica, ki je letos kupila 22 rabljenih švicarskih lovskih letal F-5E/F tiger II za uporabo v manevrih v vlogi agresorskih letal, je sredi septembra v mornariški letalski bazi Patuxent River v Marylandu sprejela prvo nadgrajeno letalo F-5N.

Nekdanji švicarski lovci F-5 tiger II, posel je bil sklenjen za 16 različic F-5E in 6 dvosedih različic F-5F, so deležni nadgradnje pod okriljem Urada za specializirana in preverjena letala Ameriške mornarice (PMA-226). Po dostavi bo lovec F-5N, ki je postal agresorsko letalo, začel kopenska in zračna preizkušanja.

Prenovljeni taktični lovci bodo vključevali značilnosti sodobnih letal, ki izboljšujejo varnost in pripravljenost v skladu s strateškim imperativom Ameriške mornarice o povečanju zmogljivosti in povečanju ubojnosti.

Letalo F-5 je več let delovalo kot visokotehnološki hitri taktični lovec, ki ga ameriška vojna mornarica uporablja kot agresorsko letalo, sicer v osnovni različici nima sodobnih varnostnih sistemov, letalske elektronike in skupnih taktičnih zmogljivosti, ki jih najdemo v sodobnih letalih.

Northrop Grumman je leta 1965 predstavil idejno zasnovo letala F-5, ki ga je razvil za izvoz v okviru programa vojaške pomoči (MAP). To letalo je bilo sprva ponujeno kot kandidat za ameriškega lahkega lovca, vendar je postalo izjemno priljubljeno kot izvozni produkt. O nabavi tega lovca in licenčni proizvodnji v Jugoslaviji so razmišljali tudi v Jugoslaviji, vendar so se odločili za nakup sovjetskih lovcev MiG-21.

Decembra 1970 je Northrop Grumman začel z razvojem in proizvodnjo letala F-5A-21, zasnove letala, ki je poudarjala okretnost in ne visoko hitrost ter je bila uradno označena kot F-5E. F-5N/F so lovska letala tretje generacije F-5, namenjena zamenjavi proizvodnih modelov F-5A/B/E. Ta stara letala so nadomestili z letali F-5E/F z malo naletenimi urami in rednim servisiranjem, ki jih je mornarica Združenih držav Amerike (USN) pridobila leta 2006 iz presežka švicarskih letalskih sil. V svoji floti jih imajo trenutno 29.

Pripravil: A. Knific, foto: TheDrive

 

Povezani članki