Avstralija upokojila lovce F/A-18A/B hornet

by Urednik

… OB PRIHODU LOVCEV 5. GENERACIJE F-35

Kraljeve avstralske letalske sile (RAAF) so po več kot 30 letih uporabe upokojile svojo floto lovcev F/A-18A/B hornet (sršen), da bi naredile prostor lovcu pete generacije F-35A lightning II.

Slovesnosti v bazi RAAF Williamtown ob upokojitvi nekaj preostalih aktivnih klasičnih “sršenov”, ki so leteli nad Avstralijo vse od leta 1985, so se 29. novembra 2021 udeležili avstralski obrambni minister, poveljnik letalskih sil, piloti, tehnično osebje in industrijski partnerji.

Joe Iervasi, poveljnik Kraljevih avstralskih letalskih sil, je spomnil, da so avstralski lovci F/A-18A/B hornet tudi svoje zadnje misije opravili z odliko. V letih 2014 do 2018 so bile avstralske eskadrilje F/A-18A/B hornet razporejene v operacijo Okra kot del globalne koalicije proti Islamski državi (Daesh).

»Čeprav sem žalosten, ko vidim, da to neverjetno letalo končuje svojo vlogo stražarja avstralskega neba, je to vznemirljiv čas za letalske sile, saj vstopamo v naše drugo stoletje z lovci F-35A, ki zagotavljajo bojno zračno moč kot del povezanih sil, da bi zagotovili sposobnost Avstralske vojske, da odvrne ali premaga grožnje avstralskim interesom,” je še dodal Joe Iervasi.

Kraljeve avstralske letalske sile (RAAF) so imele v svoji floti skupaj 75 lovcev F/A-18 hornet, od tega 57 različic A in 18 različic B. V letu 2019 so jih 25 prodali Kanadi, okoli 40 ameriški zasebni družbi Air USA, 8 letal pa bo ostalo v Avstraliji v muzejih.

RAAF ima sicer v svoji floti še vedno 24 lovcev F/A-18F super hornet in 33 lovcev 5. generacije F-35, od skupno naročenih 72.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

 

Povezani članki