Bahrajn kupuje 12 jurišnih helikopterjev AH-1Z zulu cobra

by Urednik

MODERNIZACIJA FLOTE BOJNIH HELIKOPTERJEV 

Bahrain se je odločil za nakup 12 novih ameriških jurišnih helikopterjev Bell AH-1Z viper (zulu cobra), za katere naj bi skupaj z oborožitvijo, popolno opremo, rezervnimi deli in tehnično podporo odšteli okoli 911 milijonov dolarjev, je konec aprila 2018 sporočil ameriški State Department, ki je prodajo že odobril.

Bahrajnske kraljeve letalske sile imajo sedaj v svoji floti 22 starejših bojnih helikopterjev Bell AH-1 cobra. Gre za prvo različico jurišnih helikopterjev družine kobra (cobra), ki ima še dvokraki glavni rotor in le en motor, medtem ko imata AH-1W super cobra in AH-1Z viper štirikraki glavni rotor, dva motorja (enaka kot ju ima AH-64 apache!) in sodobne letalske ter oborožitvene sisteme. Bahrajn tako na račun uporabe starejših kober ne bo imel težav z vključitvijo teh helikopterjev v svoje oborožene sile.

Ameriško zunanje ministsrtvo (State Department) je zapisalo, da bo morebitna prodaja jurišnih helikopterjev Bell AH-1Z viper Bahrajnski kraljevi vojski izboljšala varnost velikega zaveznika, ki ni članica zveze NATO, je pa pomemben varnostni partner v regiji.

Bahrajn bo nove helikopterje AH-1Z uporabil za odvračanje regionalnih groženj in za obrambo domovine, hkrati pa bodo izboljšali interoperabilnost z Natovimi silami. Pred desetletjema so Američani (Textron – Bell) te helikopterje demonstrirali tudi v Sloveniji (seveda z upanjem na prodajo), poleg njih pa tudi italijanska Agusta lahke jurišne helikopterje helikopterje A-120 mangusta.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki