Boeing LRAAM: koncept rakete zrak-zrak dolgega dosega

by Urednik

LRAAM bo nadomestil raketo AMRAAM

Boeing se je pridružil razvoju obetavne rakete zrak-zrak in je pred dnevi je pokazal model izstrelka zrak-zrak LRAAM (raketa zrak-zrak dolgega dosega), ki prikazuje glavne rešitve projekta. Seveda računajo, da bo v prihodnosti ta koncept dobil tudi  podporo letalskih sil in ga bodo začeli uporabljati.

Naslednja generacija

Delo na obetavnih raketah zrak-zrak dolgega dosega je maja lani začel raziskovalni laboratorij ameriških letalskih sil (AFRL). Izdal je zahtevo za informacije, katere namen je poiskati tehnologije in rešitve za kasnejšo zasnovo pravih raket. Prijave potencialnih izvajalcev so sprejemali do sredine junija. Kot je zdaj jasno, se je Boeing nemudoma odzval na zahtevo AFRL.

AFRL meni, da dolgoročno obstoječi raketi AIM-120 AMRAAM in AIM-9X sidewinder ne bosta več izpolnjevali trenutnih zahtev. V skladu s tem je treba obravnavati vprašanja njihove posodobitve ali zamenjave s popolnoma novimi raketami zrak-zrak. Takšno orožje v prihodnosti lahko dopolni že razvito raketo  AIM-260 JATM (sodi v vrsto raket zrak-zrak BVAAM – doseg izven vidnega obzorja) in zagotovi visoko bojno učinkovitost lovcev.

V zahtevi so navedene “mehke” zahteve za prihodnje projekte, predvidena pa je tudi izbira optimalnih rešitev. Ostre omejitve veljajo le za dimenzije rakete. Uporabljali jih bodo sodobni lovci, zato mora njegova dolžina ustrezati dimenzijam njihovih notranjih orožnih jaškov. Dolžina rakete je omejena na 156 palcev (približno 4 m).

Ni bilo posebnih zahtev za pogon in AFRL je pripravljen razmisliti o vseh sistemih. Hkrati so za Laboratorij še posebej zanimive tehnologije ustvarjanja dušilnih impulznih motorjev na trda goriva, pa tudi izboljšane sestave goriva, prednost pa bo dobil sistem, ki združuje visoko zmogljivost, sodobno bazo komponent in razumne stroške.

Po podatkih o letu hipotetična raketa vsaj ne bi smela biti slabša od obstoječih modelov. Prav tako mora imeti izboljšati bojne lastnosti – izboljšano kompaktno bojno glavo in zagotoviti, da cilj zadene ena raketa.

Prva predstavitev

Konec septembra 2021 so v Združenih državah Amerike odprli letalsko, vesoljsko in kibernetsko konferenco združenja letalskih sil. Ta dogodek je tradicionalno platforma za prikaz različnih dogodkov na področju vojaškega letalstva, Boeing pa je eden izmed stalnih razstavljavcev.

Na Boeingovi razstavni stojnici so prikazali model rakete dolgega dosega zrak-zrak (LRAAM), koncept, razvit kot odgovor na lansko zahtevo AFRL. Na voljo je bilo tudi nekaj tehničnih in drugih informacij. Hkrati so poudarili, da je projekt v najzgodnejših fazah, nekateri njegovi vidiki pa še niso dodelani, zato razvijalci niso mogli razkriti niti najbolj osnovnih značilnosti. Maketa prikazuje dvostopenjsko raketo zrak-zrak, katere dimenzije ustrezajo zahtevam – omejitvam naročnika. Stopnji imata podoben videz in sta po zasnovi in ​​enotah maksimalno enotni. Obe imata valjast trup z nizkim razmerjem stranic krilnih in repnih krmil v obliki črke X. . Bojni del ima podolgovato bojno glavo z radarsko prosojnim ohišjem. Glavni del druge stopnje ima krajšo dolžino in je izdelan v obliki stožca za povezavo z bojnim delom.

Projekt LRAAM predvideva uporabo pogonskega sistema na trda goriva v obeh fazah. Po ločitvi z nosilca mora prva stopnja pospešiti raketo do potovalne hitrosti in zagotoviti let do cilja. Potem, ko zmanjka goriva, prazen trup odpade, bojna del pa začne samostojen let – najprej z motorjem, nato pa s pomočjo kinetične nakopičene energije.

Zasnova ohišja kaže na uporabo radarskega iskalnika, vendar natančnih informacij niso podali. Tudi način zadevanja cilja ostaja neznan. Bojni del lahko nosi tradicionalno visokoeksplozivno drobcovno (fragmentacijsko) bojno glavo, vendar bo zmanjšal razpoložljive prostornine za namestitev motorja. Možno je tudi opustitev bojne glave, v tem primeru bi zelo učinkovit iskalnik zagotovil neposreden zadetek v cilj.

 

Prihodnje tehnologije

Medtem ko je projekt LRAAM v najzgodnejši fazi, pa za zdaj lahko govorimo o izbiri ključnih odločitev in tehnologij, ki bodo v prihodnosti določale končni videz, lastnosti in zmogljivosti rakete. Že zdaj pa je mogoče presoditi predlagane zamisli in določiti njihov potencial.

Največje zanimanje za koncept LRAAM je vzbudila dvostopenjska shema, ki ni značilna za rakete zrak-zrak, tako da je aktivna faza leta razdeljena na dva dela. Prvi se zaključi s spuščanjem izrabljene stopnje, kar optimizira težo in energijske lastnosti ter s tem izboljša zmogljivost letenja in manevriranje.

Vse to omogoča povečanje dosega streljanja v primerjavi s trenutnimi raketami, hkrati pa ohranja sprejemljive dimenzije. Na podlagi tega se domneva, da bo končna različica LRAAM imela doseg, ki ni manjši od tistega pri najnovejših modifikacijah AIM-120 AMRAAM, t.j. več kot 150 do 170 km. Predstavljena postavitev postavlja precej visoke zahteve za vse pomembnejše sisteme, vključno z iskalcem v bojni glavi. 

Izstrelek potrebuje visoko učinkovit aktivni radarski iskalnik, zahteva se, da bo moral bo odkriti in ”prikleniti” cilje v širokem razponu. Hkrati je treba zagotoviti sposobnost odkrivanja neopaznih letal in odpornost na sodobne sisteme elektronskega bojevanja.

Z negotovimi obeti

Očitno je podjetje Boeing začelo razvijati koncept LRAAM najkasneje poleti 2020. Od takrat je minilo j poldrugo leto in v tem času je bilo mogoče določiti le najsplošnejše značilnosti bodoče rakete in pripraviti njeno predstavitev. To je mogoče razložiti z dejstvom, da AFRL ne zahteva pospešenega dela in ne zahteva nujno bojno pripravljenega modela, Boeingu pa se tudi nikamor ne mudi. Obstaja pa še ena razlaga te ”počasnosti”, ki je povezana s kompleksnostjo nalog in nezmožnostjo njihovega reševanja v kratkem času.

Očitno se bo razvoj koncepta nove rakete zrak-zrak nadaljeval in srednjeročno lahko privede do uresničitve projekta. Do takrat bo moral Laboratorij letalskih sil preiti z obravnave predlogov na razpis za nov letalski oborožitveni sistem. Najverjetneje bo Boeing sodeloval v celovitem programu razvoja raket, katera podjetja bodo na razpisu še tekmovala za naročilo pa zaenkrat še ni znano.

Tako se začenjajo razmere na področju obetavnih raket zrak-zrak za ameriške letalske sile postopoma jasniti, a je pri tem še vedno veliko negotovosti. Bodoči naročnik – Raziskovalni laboratorij letalskih sil ZDA išče potrebne tehnologije, eden vodilnih izvajalcev pa je že pripravljen predstaviti svoje zamisli tudi na ravni idejnega projekta. V bližnji prihodnosti lahko pričakujemo napoved novih podobnih dogodkov/predstavitev konceptov. Letalske sile ZDA jih bodo primerjale in se odločile – in takrat bo postal jasen tudi dejanski potencial trenutnega koncepta LRAAM.

Pripravil: B. Knific, foto: TopWar

Povezani članki