Francoska podmornica med vajo “potopila” ameriško letalonosilko

by Urednik

AMERIŠKO-FRANCOSKE VAJE POKAZALE NA RANLJIVOST AMERIŠKIH LETALONOSILK

Ameriška in Francoska mornarica sta v februarju 2015 imeli skupna pomorska usposabljanja, med katerimi pa je francoski jedrski podmornici v vlogi “sovražnega plovila” uspelo “potopiti” ameriško letalonosilko in večino njenega spremstva.

Vaje so sredi februarja potekale več kot 10 dni ob obali Floride. Francoska jurišna podmornica Saphir (S602) razreda rubis se je na pomorskih vajah pridružila ameriški 12. mornariški bojni skupini  na čelu z letalonosilko USS Theodore Roosevelt (CVN-71) razreda nimitz, ki jo spremljajo križarke razreda ticonderoga, rušilci razreda Arleigh Burke uničevalci in jedrske podmornice razreda Los Angeles.

Namen ameriško-francoskih pomorskih vaj je bilo preizkušanje odzivov 12. mornariške bojne skupine , potem ko se je vanjo vključila letalonosilko USS Theodore Roosevelt (CVN-71) po štiri leta trajajoči in 2,6 milijarde USD vredni posodobitvi. Tekom preizkusov želi Ameriška mornarica preizkusiti realne bojne situacije iz vseh zornih kotov, vključno z napadi sovražnih vojaških ladij in podmornic.

Prvi del pomorskih vaj je pomorska skupina opravila z odliko, scenarij pa je bil, da namišljena država napade ameriško ozemlje. Pri tej vaji je bila francoska jedrska podmornica na strani Ameriške mornarice.

V drugem delu vaj pa je francoska jurišna podmornica Saphir (S602) odigrala vlogo sovražnika –naloga francoske posadke je bila, da najde in napade ameriško letalonosilko ter spremljevalna plovila.

Med nalogo se je francoski podmornici uspelo izogniti vsem ameriškim sistemom za protipodmorniško bojevanje in prodreti globoko v obrambno območje ameriške letalonosilke USS Theodore Roosevelt (CVN-71), ki ji jo je uspelo (navidezno)”potopiti”. Prav tako je francoskim podmorničarjem v vaji uspelo “potopiti” tudi večino njenih spremljevalnih ladij in podmornic, katerih naloga je ravno obramba letalonosilke pred napadi.

Izvirno poročilo o ameriško-francoskih pomorskih vajah je bila objavljeno 4. marca 2015 na spletni strani Francoske mornarice pod naslovom “Le SNA Saphir en entraînement avec l’US Navy au large de la Floride” (Usposabljanje SNA Saphir z Ameriško mornarico ob obali Floride), vendar pa je bila objava kmalu odstranjena. Nekatere dela članka so povzeli nekateri francoski mediji in so še dostopni na spletu.

Pripravil: A. Knific, foto: US Navy, Military Photos

Povezani članki