Grčija bo dobila 80 helikopterjev

by Urednik

KREPITEV OBRAMBE EGEJSKIH OTOKOV S HELIKOPTERJI OH-58D, CH-47D IN NH-90

Grška vojska bo od ZDA dobila 70 bojnih helikopterjev OH-58D kiowa warrior iz presežnih zalog, ob tem pa bodo kupili še dodatnih 5 helikopterjev CH-47D chinook in 5 NH-90.

Prve fotografije enomotornih oboroženih izvidniških helikopterjev Bell OH-58D kiowa warrior, ki nosijo oznako Letalstva grških kopenskih sil (Elliniki Aeroporia Stratou, EAS), vojaško letalsko veje grških oboroženih sil (Ellinikes Enoples Dynamis, EED), so bile objavljene v grških medijih prve dni letošnjega aprila.

Fotografije, ki jih je grški generalštab objavil po grških medijih, kažejo testiranje v ZDA enega od 70 ”upokojenih” ameriških helikopterjev OH-58D, ki jih je Grčija dobila preko programa ameriške vojske za odvečne obrambne proizvode (EDA).

Paket EDA, ki bo predvidoma prispel v Grčijo v maju, sestavlja iz 36 popolnoma opremljenih letal, ob še 24 helikopterjih, ki nimajo določene letalske, navigacijske in komunikacijske opreme in bodo namenjeni usposabljanju. Preostalih 10 helikopterjev bodo namenili za rezervne dele. Vsi ti helikopterji so bili izdelani med leti 1991 in 2011 in so v povprečju zbrali 5.800 ur letenja.

Pričakujejo, da bodo 36 popolnoma opremljenih helikopterjev namestili v baze na grških otokih v Egejskem morju, da bi se okrepili odzivne zmogljivosti na otokih v Trakiji in vzhodnem Egeju. Helikopterje naj bi opremili s celotnim paketom orožja, ki ga sestavljajo težki mitraljezi M3P kalibra .50 (12.7mm), lanserji LAU-68 z nevodenimi raketami hydra-70 70mm in vodenimi raketami zrak-zemlja AGM-114K hellfire II.

Sprva naj bi bili helikopterji kiowa warrior dostavljeni že septembra 2018, vendar so dobavo preložili za približno osem mesecev, da bi omogočili boljšo pripravo grške vojaške infrastrukture za sprejem nove vrste letalnikov poleg organiziranja potrebnega usposabljanja letalskega in tehničnega osebja ter izgradnje obsežne zaloge rezervnih delov.

Grčija je druga država, ki je dobila helikopterje OH-58D kiowa warrior  iz sklopa programa EDA – dobave odvečnih ameriških oborožitvenih sistemov in opreme, po Hrvaški, ki je leta 2016 dobila 16 helikopterjev, in Tunizijo, ki bo dobila 24 helikopterjev.

Vzporedno s prevzemom OH-58D bodo Grki izboljšali tudi svoje težke transportne helikopterske zmogljivosti – nabavili bodo namreč pet zadnjih ameriških (Boeingovih) dvomotornih težkih transportnih helikopterjev s tandemskima rotorjema  CH-47D chinook, pridobljenih v decembru 2014-Slednje bo Grčijo veljalo 150 milijonov USD, dobavljeni pa bodo skupaj z OH-58D. Dobava teh helikopterjev bo povečala grški težki letalski/helikopterski  transportni park na 25 CH-47D/SD letal (SD pomeni “Super D” različico, ki ima povečane rezervoarje goriva in večjo nosilnost). Grška flota teh velikih helikopterjev pa naj bi se povečala celo na 30 CH-47D na osnovi sporazuma (iz aprila 2017) o dobavi 5 chinookov iz ameriških viškov za skupaj 80 milijonov dolarjev. Ob tem bodo Američani Grkom dobavili (v okviru te vsote) še 7 sistemov za opozarjanje pred nasprotnikovimi raketami (CMWS), 12 turbogrednih motorjev T55-GA-714A in različno komunikacijsko in navigacijsko oprema ter opremo za zemeljsko podporo, posebna orodja, testno opremo in rezervne dele. S 30 CH-47D v floti bo EAS (letalstvo grške kopenske vojske) znatno povečalo svoje zmogljivosti za transport težkih in obsežnih tovorov, saj bo lahko v eni misiji prevažalo vsaj 990 oseb (33 vojakov na helikopter) ali 353 t vojaške opreme. Te zmogljivosti naj bi grškim oboroženim silam omogočile bolj učinkovito organizirane sile za hitro odzivanje in podporo obrambo Egejskih otokov, ki so že tako dobro utrjeni in pripravljeni za odvračanje morebitne turške invazije.

Grške naložbe v floto helikopterskih vojaških zmogljivosti so postale očitna potreba države, ki se že desetletja sooča z dvomom Turčije o veljavnosti Lozanske pogodbe iz leta 1923 in pariške pogodbe iz leta 1947, ki sta določili sedanje meje med Grčijo in Turčijo.

Stalne napetosti med dvema sredozemskima narodoma so ju skoraj privedle do vojaškega spopada leta 1996 zaradi statusa Imie, para nenaseljenih skalnih otočkov. Po tej krizi so se odnosi med državama še poslabšali, ko je Turčija zahtevala večje število drugih otočkov v Egejskem morju, ki jih Grčija obravnava kot nesporno grška, vendar si jih kot “sive cone” prilašča Turčija. Napetosti so dosegle vrhunec, ko je postalo znano, da je ministrstvo za zunanje zadeve v Ankari sestavilo tajni dokument,  imenovan EGAYDAAK, ki  oporeka  grško suverenost nad 152 otoki, otočki in skalnatimi čermi v Egejskem morju.

 Ustanovljen Leta 1947 ustanovljeno letalstvo grške kopenske vojske – EAS – s sedežem v Stafanovikiu ima pod poveljstvom letalsko šolo kopenske vojske (Scholi Aeroporias Stratou, SAS) in 1. letalske brigade KoV (1 Taxiarchia Aeroporias Stratou, 1 TAXAS), kasneje pa se je EAS organizirala v 6 letalskih bataljonov.

Letalstvo grške kopenske vojske deluje iz treh glavnih letalskih baz – Stafanovikio, Megara in Alexandreia – in ima trenutno razpolaga s približno 180 helikopterji: 28 jurišnimi dvomotornimi Boeingovimi AH-64A / DHA apache, 15 (poleg še 5 naročenih) srednjih, dvomotornih večnamenskih, zelo sodobnih  NH Industries NH90  helikopterjih, 24 (poleg še 5 naročenih) težkih transportnih Boeingovih helikopterjev CH-47D/ D chinook, približno  85 enomotornih večnamenskih  helikopterjev UH-1H/AB-205A, en VIP dvomotorni helikopter AB-212, približno lahkih enomotornih 14 AB-206B JetRanger ter lahki ter  približno 17 batnih, lahkih in osnovnih helikopterjev Hughes HN-300C za osnovno šolanje.

Opisana precejšnja rast helikopterske flote EAS z dobavo in nakupom 70 helikopterjev OH-58D, 5 CH-47D in 5 NH-90 je del očitnega kopičenja zmogljivosti letalstva grške kopenske vojske kot odgovora na ambicije Ankare, izražene v dokumentu EGAYDAAK. Poleg uveljavljanja obrambnih zmogljivosti Aten na spornih območjih je to hkrati ukrep odvračanja od morebitnega turškega polnovrednega napada v ti. “sivih conah”. Obenem je to projekt posodabljanja EAS, ki Grkom omogoča začetek postopnega upokojevanja starih helikopterjev Bell in Agusta UH-1H/AB-205A.

Pripravil: Igor Božinovski, foto: YouTube

 

Povezani članki