Indija končno podpisala pogodbo za 36 lovcev rafale

by Urednik

INDIJA IN FRANCIJA STA SE PO 4-IH LETIH LE USPELI DOGOVORITI

Zadnji dan leta 2015 (31. december) sta indijska in francoska vlada dokončno sklenili pogodbo za dobavo 36-ih večnamenskih lovskih letal Dassault rafale za Indijske letalske sile, poroča indijski The Economic Times, ki se sklicuje na svoje vladne vire. Indijska vlada naj bi na zadnji dan starega leta v Pariz poslala podpisano pogodbo o naročilu lovcev rafale, vredne dobre 4 milijarde USD.

Novico o nakupu 36-ih francoskih lovcev rafale je indijski premier Narendra Modi naznanil že aprila 2015 med obiskom v Parizu in dodal, da obstaja pa možnost za dodatna naročila.  Dassault Aviation je sicer že leta 2012 zmagal na natečaju za 126 novih srednjih večnamenskih bojnih letal (MMRCA) za Indijske letalske sile, vendar pa pogodbe vse do sedaj niso podpisali. Zapletlo se je tako pri ceni (več kot 100 milijonov USD), kot tudi s francosko garancijo za v Indiji sestavljene rafale, s katero se Francozi niso strinjali. Po tej različici bi Francija dobavila Indiji 18 že sestavljenih (in letečih) lovcev, preostalih 108 pa bi jih sestavili v Indiji (ob prenosu tehnologije).

Po večletnih (neuspešnih) pogajanjih so se tako Indijci odločili krepko znižati naročilo (s 126 na vsega 36 letal), ob tem pa naj bi si izpogajali še, da polovico plačila poravnajo z blagovno menjavo. Kljub drugačnim željam, bo Indija dobila v celoti sestavljene in že leteče lovce rafale.

Dogovor, pri sklenitvi sta ključno vlogo igrala indijski premier Narendra Modi in francoski  predsednik Francois Hollande, opredeljuje dobavo bojnih letal rafale v treh letih od podpisa sporazuma (do konca leta 2018). Vendar pa nekateri francoski viri trdijo, da je proizvajalec Dassault že poleti na lastno pest začel s proizvodnjo lovcev za Indijo in da bodo tako dobavljeni predčasno.

Z novimi lovci Dassault rafale  naj bi v Indijskih letalskih silah zamenjali starejše lovce MiG-21 (245) in mirage 2000 (59), ki jih  nameravajo upokojiti do leta 2022 oz. 2025.

Pripravil: A. Knific, foto: Armée de l’Air

Povezani članki