Islamska država napadla egiptovski patruljni čoln v Sredozemskem morju

by Urednik

ISLAMSKA DRŽAVA OBJAVILA FOTOGRAFIJE NAPADA NA PLOVILO EGIPTOVSKE VOJSKE

Pripadniki Islamske države so v četrtek 16. julija 2015 v Mediteranskem morju z vodeno raketo sistemom napadli in zadeli patruljno ladjo Egiptovske obalne straže, ki je patruljirala v bližini obalnega mesta Rafah.

Pripadniki Islamske države v provinci Sinaj so prek družabnih omrežij sporočili (in dodali fotografije napada), da so v Sredozemskem morju z vodeno raketo zadeli “fregato” Egiptovske vojske. Projektil naj bi plovilo uničil, pri tem pa so bili ubiti vsi člani posadke. Eksplozijo ob zadetku naj bi bilo slišati približno tri kilometre stran (na območju Gaze).

Egiptovska vojska je potrdila napad, vendar je sporočila, da je posadka preživela, vendar so bili nekateri mornarji resneje ranjeni. Sporočili so, da je plovilo obalne straže “varovalo sredozemsko obalo mesta Rafah”, pri tem pa je posadka opazila “premike nekaterih terorističnih elementov na obali”. Sledil je spopad egiptovskih vojakov s pripadniki militantne skupine Islamska država v provinci Sinaj, v katerem ni prišlo do izgube življenj.

Napadalci (Islamska država v provinci Sinaj) so sicer objavili, da so potopili fregato Egiptovske mornarice, pa je že iz fotografij razvidno, da gre za veliko manjše plovilo. Najverjetneje je bilo napadeno plovilo en od patruljnih čolnov razreda swiftship. Egipt je za potrebe obalne straže pred leti kupil več (vsaj 9) plovil razreda swiftship v nekaj različnih velikostih in konfiguracijah. Glede na fotografije nekateri analitiki menijo, da je na njih patruljni čoln dolžine 26 metrov.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

VIDEO: Islamska država napadla egiptovski patruljni čoln

Povezani članki