Japonska želi kupiti F-35B za nosilke helikopterjev razreda izumo

by Urednik

BO JAPONSKA MORNARICA SPET IMELA LETALONOSILKE??

Japonska vse bolj resno načrtuje nakup mornariških lovcev 5. generacije Lockheed Martin F-35B (STOVL – kratek vzlet in vertikalen pristanek), da bi odgovorili grožnjam Kitajske in tudi Severne Koreje, pa čeprav jim povojna japonska ustava prepoveduje imeti v svoji oborožitvi letalonosilke.

Japonske samoobrambne sile (japonska vojska) želi kupiti vsaj 20 mornariških lovcev 5. generacije F-35B, glede na potrebe (2 ladji in usposabljanje, servisi) pa bi potrebovali okoli 40 letal tega tipa, da bi lahko uspešno izvajali politiko odvračanja v Vzhodnokitajskem morju (sporni otoki) in napram Severni Koreji. Odločitev o številu letal bo seveda pogojena predvsem z razpoložljivimi sredstvi, predvsem pa tudi odobritvijo Zahoda.

Nova mornariška lovska letala F-35 bi namestili na dve (najnovejši) nosilki helikopterjev razreda izumo, ki ju Japonska mornarica uporablja od leta 2015 oz. 2017. Kot poročajo japonski mediji, bi potrebovali le manjše nadgradnje ladij Izumo DDH-183 in Kaga DDH-184 razreda izumo, ki naj bi bil (v tajnosti) že od samega začetka zasnovan z idejo, da bodo sčasoma lahko uporabljal letala s kratkim vzletom in vertikalnim pristankom, kot je F-35B.

Lovci F-35B bi tako lahko vzletali iz obeh japonskih ladij razreda izumo tudi brez večjih prilagoditev (skakalnih ramp), saj jih že sedaj Ameriška mornarica oz. marinci uporabljajo na svojih amfibijsko-desantnih ladjah. Vendar pa bi oborožitev z letali F-35B plovili razreda izumo postavilo v kategorijo ofenzivnih platform (letalonosilk).

Trenutna japonska vlada ima sicer zelo liberalen pristop k 9. členu  japonske ustave, ki pravi, da Japonsko samoobrambne sile ne smejo posedovati “ofenzivnega orožja, namenjenega za množično uničenje druge države.” Vlada premiera Shinza Abeja trdi, da bi se nosilki helikopterjev razreda izumo tudi v kombinaciji z lovci F-35B šteli za obrambno orožje (“obrambni letalonosilki”). Z njimi namreč želijo zaščititi zračni prostor in ozemlje na območju spornih otokov Senkaku (jap.) oz. Diaoyu (kit.).

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki