Kitajska razvija hipersonični letalnik, ki bi lahko ogrozil ZDA

by Urednik

NOVO KITAJSKO JADRALNO LETALO DOSEGLO HITROST 10 MACH-OV

Na Kitajskem so pred kratkim izvedli četrto testiranje hipersoničnega jadralnega letala (HGV), ki so ga v Pentagonu poimenovali WU-14, njegova naloga pa naj bi bila premagati ameriško raketno obrambo.

Tokratna testiranja letalnika WU-14 naj bi bila namenjena preizkušanju tako imenovanega “ekstremnega manevriranja”, je dejal ameriški strokovnjak za civilno-vojaške odnose in kibernetsko diplomacijo Franz-Stefan Gady. Kitajska je letalo WU-14 izstrelila v vesolje s pomočjo medcelinske balistične rakete (najverjetneje DF-21), nato pa se je vrnilo v Zemljino atmosfero. Pri tem je doseglo hitrost do 10 Mach-ov  (okoli 7680 kilometrov na uro). Med spuščanjem proti površju Zemlje lahko WU-14 izvaja ekstremne manevre in se tako izogiba prestreznim raketam. Za razliko od običajnih plovil in letal, ki gredo navzdol skozi ozračje “po predvidljivi balističnih poti”, je hipersonično jadralno letalo praktično nemogoče prestreči z običajnimi sistemi raketna obramba, je pojasnil Gady.

Strokovnjaki iz vrst Ameriške vojske in nacionalne varnosti pravijo,  da lahko novi kitajski projekt WU-14 “grozi”, da bo nevtraliziral strateško protiraketno obrambo ZDA z edinstveno sposobnost letenja pri ultra-visokih hitrostih in manevriranja, kar bo preprečilo odkrivanje in sledenje z radarskih sistemov ter prestreznih raket.

Vojaški analitiki pravijo, da bo kitajsko supersonično bojno letalo WU-14 lahko nosilo tako konvencionalno kot jedrsko orožje.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

Povezani članki