Ameriška vojska je v Evropi predstavila strykerja 8×8 z raketami

by Urednik

NOVA OBOROŽITEV ZA AMERIŠKO OKLEPNO VOZILO STRYKER 8X8

5. bataljon 4. artilerijskega polka protizračne obrambe Ameriške vojske, ki je del poveljstva 10. armade za zračno in raketno obrambo, je prva enota, ki je na vojaškem poligonu v Evropi, preizkusila osemkolesne oklepnike z raketami hellfire in stinger.

Novo oklepno bojno vozilo je bilo zasnovano tako, da je hitro premikajočim napadalnim  enotam prineslo novo razsežnost zračne in raketne obrambe z uničevanjem nasprotnikovih brezpilotnih letal, helikopterjev in prihajajočih raket.

Po nedavnem sporočilu o zmogljivostih je 5. bataljon dokončal prvo bojno streljanje v manevru z orožji za zračno obrambo kratkega dosega na ravni taktičnih enot in prvo streljanje s temi sistemi v Evropi (7. oktobra, 2021) .

Tedensko usposabljanje je potekalo na poligonu Putlos Bundeswehr na obali Baltskega morja v Nemčiji. Namen tedenskega usposabljanja je bil pokazati zmogljivosti strykerja M-SHORAD.

Pripadniki 3. voda baterije Alfa so s 7,62 -milimetrskim mitraljezom in s tremi raketami stinger streljali na leteče tarče – drone. Poročnik Kelsey Krauss iz Randolpha v New Jerseyju je bil prvi vodja voda stryker M-SHORAD.

»Prikaz zmogljivosti je bil popoln, ponosen sem na svoje vojake,« je dejal Krauss. »Bili so samozavestni, razgledani, postavljali so vprašanja, kadar je bilo treba; resnično so poznali svoje delo in prišli sem sem in uničili cilj.«

Poveljnik baterije Alpha, stotnik Connor Knapp, se je strinjal z oceno svojega poročnika. »Mislim, da je bilo fantastično, veliko smo se naučili in pokazali  zmogljivosti sistema M-SHORAD. Na splošno je pri sistemu SHORAD naša naloga zaščititi manevrsko silo. Ker smo na platformi stryker, imamo to ključno zmogljivost, da se pomikamo z enoto, kamor koli gre in jo varujemo pred nasprotnikovimi helikopterskimi in letalskimi napadi.«

Nekateri vojaki iz 3. voda so sicer že sodelovali pri začetnem testiranju M-SHORAD-a na White Sandsu v Novi Mehiki, vendar je bilo to za številne vojake baterije Alpha prvo bojno streljanje z M-SHORAD-om.

Naslednja velika vaja za sistem M-SHORAD bo Sabre Strike 22 to zimo. Vaja Sabre Strike je kombinirana skupna vaja, ki se letno izvaja na različnih lokacijah po Estoniji, Latviji, Litvi in ​​na Poljskem. Kombinirano usposabljanje pripravlja zaveznike in partnerje, da se učinkoviteje odzovejo na regionalne krize in zadovoljijo lastne varnostne potrebe z izboljšanjem varnosti meja in odpravljanjem groženj.

Pripravil: B. Knific, foto: Robert Fellingham

 

Povezani članki