Biosenzor, ki ga financira Pentagon, je lahko prihodnost zaznavanja pandemij

by Urednik

VOJSKA ZDA PREVZEMA VODILNO VLOGO PRI RAZISKOVANJU CEPIVA ZA KORONAVIRUS
 
Če ga bo naslednje leto odobrila ameriška administracija FDA (Food and Drug Administration), bi dvodelni senzor lahko pomagal zaznavati nove okužbe že tedne prej, preden se začnejo kazati simptomi.

Zakaj je pandemije tako težko ustaviti? Pogosto zato, ker se okužba giblje hitreje, kot lahko ljudi testirajo, ali so okuženi ali ne. Ministrstvo za obrambo ZDA pomaga financirati novo študijo, s katero bi ugotovili, ali lahko podkožni biosenzor pomaga slediti – odkrivati gripi podobne okužbe še preden se simptomi začnejo kazati. Ameriška zvezna agencija FDA odobrila do začetka prihodnjega leta.

Senzor sestavljata dva dela, prvi je 3-mm nit hidrogela, materiala, katerega mreža polimernih verig se uporablja v nekaterih kontaktnih lečah in drugih vsadkih.  Nitka, vstavljeno pod kožo z brizgo, vključuje posebno inženirno molekulo, ki spremeni barvo, ko se telo začne boriti proti okužbi. Drugi del je elektronska komponenta, pritrjena na kožo. Skozi kožo pošilja svetlobo in zazna, če se pojavi barvna sprememba in odda signal, ki ga uporabnik lahko pošlje zdravniku, spletnemu mestu itd. Je kot nekakšen krvni laboratorij na koži, ki lahko poišče odziv telesa na bolezen še pred prisotnost simptomov, kot je na primer kašelj.

Napoved o novem biosenzorju prihaja, ko se ZDA spopadajo z virusom COVID-19, dihalno boleznijo, s podobnimi simptomi, kot sta kašelj in pomanjkanje sape. Vojska ZDA (US Army) prevzema vodilno vlogo pri raziskovanju cepiva, je v ponedeljek novinarjem v Pentagonu dejal predsednik generalštaba general Mark Milley. “Naši raziskovalni laboratoriji pospešeno proučujejo in  poskušajo najti cepivo. Videli bomo, kako se bo v naslednjih nekaj mesecih stvar razvijala,” je dejal Milley,  kajti neposredno so ogrožene  tudi ameriške vojaške enote. Ameriški vojak v Južni Koreji je postal prvi Američan, okužen z virusom, je že februarja  poročal Wall Street Journal.

Proizvajalec Profusa v študiji, ki  jo je objavil v torek, govori, da bodo  preizkusili, kako dobro senzor zazna izbruhe gripe do tri tedne preden jih bo mogoče zaznati s trenutnimi metodami. Ker gel dejansko ne oddaja nobenega signala, tudi ne bi oddajal položaja vojaka, zato bi senzor lahko uporabil v občutljivih nastavitvah, kot so v sovražnikovi liniji, je dejal izvršni direktor Profusa Ben Hwang.

Hwang je tudi dejal, da je njegovo podjetje od leta 2011 prejemalo nepovratna sredstva od obrambne agencije za napredne raziskovalne projekte – DARPA. “Dali so nam nepovratna sredstva za pomoč pri naših raziskavah in ko bomo dokazali določen napredek, nam bodo zagotovo podprli še v naslednjih fazah.”

Pripravil: B. Knific, foto: Profusa

 

Povezani članki