Enota za specialno delovanje (ESD) v tujini: Afganistan in Nemčija

by Urednik

ESD SLOVENSKE VOJSKE V OPERACIJI ISAF IN NA VOJAŠKI VAJI “JACKAL STONE 14”

Enota za specialno delovanje (ESD) Slovenske vojske se po pravilu specialnih sil “drži zase”, zato jo zelo redko zasledimo v medijih, a v zadnjem času je enota javnosti predstavila dve opravljeni nalogi v tujini: operacijo ISAF in mednarodno vojaško vajo specialnih sil “Jackal Stone 14”.

ESD v Afganistanu

V septembrski reviji Obramba je predstavljeno delovanje ESD v 20. slovenskem kontingentu ISAF v Afganistanu, kjer so slovenski pripadniki specialnih sil z bojno skupino in člani v poveljstvih pod okriljem mednarodne strukture specialnih sil izvajali eno od temeljnih oblik specialnega delovanja, imenovana vojaška pomoč (MA – Military Assistance), ki so jo z usposabljanjem, pomočjo in svetovanjem zagotavljali afganistanskim posebnim policijskim enotam, ki delujejo na ravni provinc in posredujejo ob hujših varnostnih grožnjah.

Predstavljeni so organizacija elementa ESD, priprave na operacijo, napotitev na območje operacije v Afganistanu, umestitev v mednarodne namenske sile za specialno delovanje, poslanstvo z nalogo vojaške pomoči ter pomen sodelovanja v operaciji za ESD in Slovensko vojsko. 20. slovenski kontingent, hkrati tudi zadnji iz sestave Slovenske vojske v ISAF, je v Afganistanu deloval med septembrom 2013 in majem 2014, tako je ESD pred desetletjem (2004) začel in nazadnje tudi sklenil delovanje Slovenske vojske v mednarodni operaciji ISAF.

ESD v Nemčiji

Septembra letos so se pripadniki ESD z bojno skupino in pripadniki v poveljstvu pridružili 1500 kolegom iz specialnih sil devetih evropskih držav in ZDA, ki so na poligonih v Nemčiji in na Nizozemskem v okviru vsakoletne mednarodne vojaške vaje specialnih sil “Jackal Stone 2014” urili aktivnosti na kopnem, morju in zraku, s poudarkom na specialnem izvidovanju in direktnih akcijah.

Cilj vaje je krepitev mreže specialnih sil Nata z izmenjavo doktrinarnih konceptov in metod usposabljanja ter uskladitvijo različnih taktik, tehnik in procedur, kar omogoča povezljivost in sposobnost za skupno delovanje v prihodnjih operacijah.

Specialne sile so v prvem delu vaje izvedle skupno urjenje s poenotenjem postopkov bojnih skupin in delovanja mednarodnega poveljniškega mesta. V drugem delu so specialne sile izvajale naloge iz spektra specialnega izvidovanja in direktnih akcij v realističnem, kompleksnem in nenehno spreminjajočem okolju v visokem operativnem tempu. Podrobnejša predstavitev vaje “Jackal Stone 14” vam je na voljo v oktobrski reviji Slovenska vojska, sami pa prilagamo fotografije in video z omenjene vaje specialnih sil.

Pripravil: Jure Mikelj, foto: 7th JMTC, SOCEUR

VIDEO: Mednarodna vojaška vaja “Jackal Stone 2014”

Povezani članki