Irak na Kitajsko, v Rusijo in Ukrajino po sodobno oborožitev

by Urednik

IRAK ŽELI MENJAVO NAFTE ZA SODOBNO (NEEAMERIŠKO) OROŽJE

Irak načrtuje napotitev delegacije na Kitajsko, v Rusijo in Ukrajino, da bi razpravljali o možnosti nakupa sodobnih sistemov zračne obrambe, je povedal iraški poslanec Badr al-Ziyadi za časopis al Sabaah. ZDA ni na seznamu možnih ponudnikov.

“Delegacije nameravajo obiskati države, kot so Rusija, Kitajska in Ukrajina, da bi se pogajale o nakupu sodobnih sistemov za zaščito zračnega prostora Iraka,” je povedal Badr al-Ziyadi, član parlamentarnega odbora za varnost in obrambo. “Iraški parlament ravno zdaj oblikuje skupno izvršno in zakonodajno delegacijo, ki bo obiskala razvite države in podpisala pogodbe o nabavi naprednega orožja,” je dodal.

Irak si želi pridobiti orožje v zameno za iraške pošiljke nafte, podobno kot pred kratkim podpisan sporazum s Kitajsko o nafti za obnovo. “Številne države so izrazile pripravljenost, da bodo v Irak poslale sodobno orožje v zameno za nafto. To je najboljši način za zagotovitev pošiljanja dobrega orožja v Irak brez korupcije in podkupovanja,” je še dejal al Ziyadi.

16. januarja je Ali al-Ghanmi, član parlamentarnega odbora za varnost in obrambo, zavrnil grožnje ZDA, da bo Bagdadu naložila sankcije zaradi njegove nabave naprednih ruskih sistemov protiraketne obrambe S-400, rekoč, da je tak pritisk daleč od realnosti na tleh. ZDA so že opozorile Irak na posledice razširitve vojaškega sodelovanja z Rusijo in sklepanju dogovorov o nakupu naprednega orožja, zlasti raketnih sistemov S-400.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

 

Povezani članki