Južna Koreja želi povečati obrambni proračun za 8,4 odstotka

by Urednik

JUŽNOKOREJSKA VOJSKA SE KREPI V STRAHU PRED SEVERNO KOREJO

Južnokorejsko obrambno ministrstvo je vlado zaprosilo za povečanje obrambnega proračuna na rekordnih 38,7 milijarde dolarjev za leto 2018, kot razlog pa navajajo vse večje grožnje s strani Severne Koreje in potrebo po reformi Južnokorejske vojske.

Takšno povečanje obrambnega proračuna bi pomenilo kar 8,4 odstotke več sredstev napram letu 2017. Velik del proračuna naj bi se porabil za dvig plač in povečanja števila častnikov, ob tem pa bi  zmanjšali število vpoklicanih na služenje vojaškega roka. Vsi sposobni južnokorejski odrasli moški so namreč dolžni služiti vojaški rok v oboroženih silah približno dve leti.

Predlog proračuna vključuje tudi 11,6-odstotni dvig sredstev (na 12 milijard dolarjev) za izboljšanje ognjeno moč Južnokorejske vojske, zlasti za modernizacijo Južnokorejskih letalskih in zračno-obrambnih sil in raketne obrambe ter raketni program.

Če bosta južnokorejsko finančno ministrstvo in državni zbor odobrila povečanje obrambnega proračuna za leto 2017, bo to pomenilo povečano rast glede na pretekla leta – povprečna rast v preteklih letih je bila približno 5 odstotkov.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki