Kitajska podarja Vojski Srbije 40 inženirskih vozil

by Urednik

NOVE KITAJSKE VOJAŠKE DONACIJE ZA SRBIJO

Ljudska republika Kitajska je Vojski Srbije (VS – Vojska Srbije) podarila 40 različnih inženirskih strojev, od tega so jih 28 – vključno s samohodnimi buldožerji in grederji LiuGong ter integralnimi transportnimi in posebnimi vozili Sinotruk – javno predstavili v vojašnici “Narodni  Heroj Stevica Jovanović”, ki se nahaja v mestu Pančevo 23. septembra.

»Do zdaj je Ljudska republika Kitajska z različnimi donacijami naši vojski namenila 8,9 milijona EUR, ta donacija pa znaša skoraj štiri milijone evrov,« je med dogodkom, ki se ga je udeležil tudi Chen Bo – novoimenovani izredni in pooblaščeni veleposlanik Kitajske Ljudske republike Kitajske v Srbiji, pojasnil srbski obrambni minister Aleksandar Vulin.

Ta donacija bo močno izboljšala operativne zmogljivosti Kopenske vojske Srbije pri izvajanju inženirskih in protiinženirskih ukrepov, obenem pa bodo darovane stroje uporabljali tudi pri odpravljanju posledic naravnih in drugih tehničnih in tehnoloških nesreč.

Do donacije je prišlo približno 15 mesecev po tem, ko je lani 20. junija nekdanji kitajski veleposlanik v Beogradu Li Manchang KoV podaril 900.000 evrov vredno vojaško opremo, sestavljeno iz 16 gumijastih čolnov GDQ120A, opremljenih z zunanjimi motorji Jiangxi Weimin Machinery WM55, in pet vojaških motornih sani Artic Wolf ter 10 prenosnih detektorjev eksploziva.

Srbsko-kitajsko vojaško in tehnološko sodelovanje se še povečuje in krepi, zlasti na področju brezpilotnih letal (UAV). V ta namen bodo do konca prvega četrtletja leta 2020 Kitajci dobavili Srbiji oborožene brezpilotne letalnike – UAV, hkrati pa bi Srbija še naprej razvijala svoj večnamenski taktični UAV pegaz z uporabo kitajske tehnologije.

Srbski uradni predstavniki neradi razkrivajo vrsto UAV-jev, ki bi jih nabavili in uporabili kot tehnološko osnovo vir za UAV pegaz, vendar pa ne skrivajo, da bo vojaško sodelovanje med Beogradom in Pekingom pomagalo Srbiji pri gradnji povsem novih zmogljivosti UAV srednjega dosega, pri čemer se bodo v sklepnem delu razvoja osredotočili na brezpilotne letalnike – UAV.

Pripravil: Igor Božinovski, foto: MOD RS

 

Povezani članki