Pentagon ne more zaščititi baltskih držav pred napadom Rusije

by Urednik

ZAHODNE VOJSKE IMAJO TEŽAVE S PREMEŠČANJEM TEŽKE OBOROŽITVE IN KOMUNIKACIJO

Številni vojaški analitiki opozarjajo, da bi bil odziv zveze Nato in Ameriške vojske prepočasen, če bi Rusija nenadoma napadla Litvo, Latvijo in Estonijo. Trditev je v teh dneh novinarjem potrdil tudi Ben Hodges, poveljnik ameriških sil za Evropo.

“Rusija bi lahko zasedla baltske države še preden bi mi lahko prišli tja in jih zaščitili,” je izjavil ameriški general Ben Hodges za nemški Die Zeit, ki je objavil pogovor z njim na svoji spletni strani.

S tem deli mnenje z analitiki, ki zatrjujejo, da bi bilo za zasedbo baltskih držav potrebnih zgolj 30 do 60 ur. Ameriški general je v intervjuju spregovoril tudi še o različnih pomanjkljivostih v koordinaciji sil Nata, ki so se pojavile v času manevra Anakonda 2016 na Poljskem. Med drugim so se po njegovih besedah  pojavile težave pri premeščanju težke tehnike iz zahodne v vzhodno Evropo. Posebno skrb pa je izzvala premajhna varnost komunikacijskih tehnologij zavezništva.

Vaja Anakonda 2016 je potekala med 7. – 17. junij 2016 na Poljskem, kjer je sodelovalo več kot 30.000 pripadnikov zavezniških vojska (tudi iz vrst Slovenske vojske) z veliko tehnike – letali, oklepniki in ladjami. Manevre so označili za največje na vzhodnem krilu zveze Nato po koncu hladne vojne, Kremelj je vajo obravnaval kar zasmehljivo, vendar s poudarkom, da pozorno spremljajo potek velike vaje v bližini ruske zahodne meje. (preberi več…)

Pripravil: B. Knific, foto: You Tube, DVIDSHUB

Povezani članki