Pentagonov „načrt X“ za boljšo zaščito računalniških zmogljivosti

by Urednik

PENTAGON ŽELI BOLJE ZAŠČITITI RAČUNALNIŠKE SISTEME

Da bi izboljšale svojo pripravljenost za računalniško vojskovanje so ZDA začele uresničevati projekt „Načrt X“, zasnovan bolj na močni obrambi – zaščiti lastnih računalniških zmogljivosti kot pa uničevanju ali motenju tujih. Če bo projekt uspešen, bi ZDA prevladale na tem področju.

Raziskovalni program „Načrt X“ bo trajal pet let (2012-2017), iz proračuna pa bodo zanj namenili poldrugo milijardo USD. Eden ciljev projekta je tudi podroben zemljevid globalnega računalniškega prostora, v katerem je na desetine milijard računalnikov in drugih strojev, ki bi se iz minute v minuto sam prilagajal na novonastale razmere.

Karto si strokovnjaki predstavljajo tako, da bi z modrimi označevali ameriške računalnike, z rdečo pa nasprotnikove. Če bi nasprotnik posodobil svoj računalniški sistem, bi se rdeče točke obarvale v rumene dokler računalniški strokovnjaki ne bi odkrili novega sistema. Prav tako projekt načrtuje nastanek novega, zmogljivega računalniškega sistema, sposobnega izvajanja napadov in preživetja protinapadov. Snovalci upajo, da bo sistem lahko izvajal napade in protinapade s „svetlobno hitrostjo“, pri tem pa uporabljal pripravljeni scenarij. Načrt X je del širše strategije za posodobitev računalniških zmogljivosti Pentagona, pa tudi za razvoj stelath tehnologije in prenosnih GPS sistemov.

Avtor: Stanko Arsič, foto: Military Photos

Povezani članki