Rusija pospešeno testira oklepnika kurganec-25 in bumerang

by Urednik

ZAKLJUČNA TESTIRANJA NOVE GENERACIJE OKLEPNIKOV RUSKE VOJSKE

Preliminarno testiranje oklepne platforme bumerang 8×8 je v sklepni fazi, ko pa bodo testiranja zaključena, bo sledila faza državnih testiranj, je izjavil Sergej Suvarov, vodja marketinga Vojaškoindustrijske družbe – VPK (Voenno-Promyshlennaya Kompaniya), v intervjuju za tiskovno agencijo Iterfax_AVN

Kot je Suvarov še povedal, je bumerang (tudi boomerang) v obliki kolesnega bojnega oklepnega vozila K-17 (IFV) že pripravljen, prav tako transportna različica K-16 (APC), medtem ko obstaja še zanimanje za druge različice, kot je na primer izvlečno vozilo za evakuacijo in poveljniško vozilo, zatem izvidniško vozilo in oklepno vozilo za protioklepni boj. Serijsko bodo oklepnike bumerang proizvajali v VPK-jevih obratih v Nižnjem Novgorodu, Arzamasu, Vyksi in Bryansku.

Drugo poročilo agencije Iterfax-AVN s konca januarja pa govori o preliminarnih testiranjih goseničnega oklepnega vozila kurganec-25 (IFV), vir agencije pa ni navedel, kdaj bodo ta testiranja zaključena  in če se bodo že letos začela tudi državna testiranja vozila. Že v prvi polovici lanskega leta pa je namestnik obrambnega ministra Ruske federacije Jurij Ivanovič Borisov izjavil. Da bodo gosenične oklepnike na osnovi vozila kurganec-25 začeli serijsko proizvajati v letu 2021.

Vozilo so zasnovali v Kurganskem strojnem zavodu – JSC Kurganmashzavod, ki je uveljavljen proizvajalec znanih goseničnih oklepnikov – bojnih pehotnih vozil (IFV) iz sovjetske dobe: BMP-1, BMP-2 in BMP-3. Kurgenec-25 je popolnoma nova modularna platforma, pričakujejo pa razvoj več različic, s katerimi naj bi zamenjali obstoječa oklepna gosenična vozila družine BMP v ruski vojski.

Obe omenjeni vozili so prikazali tudi na tradicionalni majski parade na Rdečem trgu, skupaj s tankovsko platform armata (tank T-14 in težko oklepno gosenično pehotno vozilo T-125 barbaris) pa predstavljata novo generacijo ruskih oklepnikov.

Za testiranja in nadaljnji razvoj vozil kurgenec-25, bumerang in armata so zagotovili sredstva tudi v državnem oboroževalnem program za desetletno obdobje  2018-2027. Prav ta vozila bodo v marsičem zelo posodobila ruske oborožene sile, ki se zdaj opirajo na precej zastarelo vozno – kolesno in gosenično – tehniko še iz sovjetskih časov, kot so družine vozil BMP in BDP, MT-LB in družina tankov, zasnovanih na platformi T-72.

Pripravil: Igor Božinovski, foto: Military Forum

Povezani članki