Turisti so na Golanskih planoti našli »zapuščene« tanke merkava

by Urednik

IZRAELSKI VOJAKI POZABILI STRAŽITI NAJSODOBNEJŠE TANKE

Zanimivi videoposnetki, objavljeni na družabnih omrežjih, prihajajo iz Golanske planote, višavja na jugozahodu Sirije, katerega velik del je od leta 1967 pod zasedbo Izraela. Pohodniki (turisti) so me popotovanjem našli in posneli več »zapuščenih« glavnih bojnih tankov merkava Mk.IV Izraelskih obrambnih sil (IDF).

Na posnetkih je razvidno, da so bili izraelski tanki merkava Mk.IV, polni opreme, orožja in streliva na prostem, brez nadzora in straže. Vsekakor zelo nenavadno, saj Izrael vseskozi pred poznavalci »skriva« svoje najsodobnejše oborožitvene sisteme, da ne bi morebiti razkrili podrobnosti o njih in njihovih sistemih sovražnikom. Glavni bojni tank merkava Mk. IV sicer velja za najnovejši model iz družine tankov merkava, ki jo za potrebe Izraelskih obrambnih sil razvijajo že vse od 70. letih.

Golanska planota, imenovana tudi Golansko višavje, hebrejsko Ramat Ha-Golan ali Ha-Golan,  je gričevnato območje s pogledom na zgornjo dolino reke Jordan na zahodu. Območje je bilo del skrajne jugozahodne Sirije do leta 1967, ko je prešlo pod izraelsko vojaško okupacijo, in decembra 1981 je Izrael enostransko priključil del Golana, ki ga je zasedel.

Pripravil: A. Knific, foto: Twitter

Povezani članki