Turški medij o dostavi S-400: ”AFERIM”

by Urednik

TURČIJA OB TRETJI OBLETNICI ZATRTJA VOJAŠKEGA UDARA

Turški časopis “Haberturk” je komentiral začetek dostave turškega protiletalskega raketnega sistema S-400triumph” v Turčijo in opozarja na simboliko začetka dobave. Spomnimo se, da je bil 12. julija 1947 podpisan sporazum o pomoči med Turčijo in Združenimi državami.

“Če datum začetka dobave S-400 ni bil po naključju izbran, ampak namerno, moramo reči samo “bravo” (aferim) in odkriti kapo ob takšni odločitvi,” poudarja Haberturk.
Časopis je po pomembnosti primerjal odločitev o nakupu S-400 s priključitvijo Turčije zahodnemu bloku po drugi svetovni vojni.

»Dejstvo, da bomo na koncu imeli najsodobnejše protiletalske obrambne sisteme na svetu, je rezultat trdne odločnosti, ki smo jo ohranili, in ustreza resni državi, ki smo jo zadržali ob vseh zunanjih poskusih poseganja v ta nakup. Med temi poskusi so bile celo grožnje,« navaja poročilo.

Pri tem zapis v časopisu poudarja, da je Turčija vedno uporabljala sisteme tistih zvez, katerih članica je bila. Tako je v začetku 20. stoletja turško vojsko oboroževala Nemčija in po drugi svetovni vojni so to počele ZDA.

»Zato je zelo pomembno, da kupimo S-400 iz Rusije. Tudi če vprašanje “zamenjave bloka” ni na dnevnem redu, te rakete pomenijo, da obračamo obraz na drugo stran,« pravi časopis.

Turški premier Recep Tayyip Erdogan je ob tem izrazil upanje, da bosta Ankara in Moskva skupaj izdelovali sisteme zračne obrambe. Erdogan je še poudaril, da se je začela dobava ruskih protiletalskih raketnih sistemov S-400 v Turčiji, ne glede na to, da so nekateri izjavljali, da turška stran ne more pridobiti teh sistemov in jih namestiti na svojem ozemlju.

»Postajamo ena od redkih držav z najnovejšimi sistemi zračne obrambe. Naš cilj je skupna proizvodnja teh sistemov z Rusijo. To bomo tudi storili,« je še dejal turški predsednik.
Dodal je, da se dostava baterij sistema S-400 nadaljuje.”S-400 so že začeli pošiljati. Rekli so, da jih ne moremo kupiti, danes pa je pristalo osmo letalo. Aprila 2020 pa bomo postavili končno točko,« je v nedeljo dejal Erdogan, potem ko je v petek zgodaj zjutraj s transportnim letalom An-124-100 v turško letalsko bazo Akıncı prispela prva pošiljka s komponentami ruskega protiletalskega raketnega sistema S-400, v naslednjih 48 urah pa še 7 letal.

Ob tretji obletnici neuspešnega poskusa vojaškega udara so v Republiki Turčiji praznovali dan demokracije in narodne enotnosti.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

 

Povezani članki