VIDEO: “Rdeči panterji” v akciji

by Urednik

PREDSTAVITVENI VIDEO OB 40-LETNICI SPECIALNE ENOTE POLICIJE

Konec maja 2013 je Specialna enota Policije (SEP) obeležila štiri desetletja svojega delovanja, o tem smo tudi poročali: 40 let Specialne enote Policije v Sloveniji.

Pripadniki enote so zaradi oznake enote znani tudi kot “rdeči panterji”. Kot je značilno za specialne enote svoje delo opravljajo profesionalno in daleč od medijskih žarometov. Ob priložnosti okrogle obletnice so pripadniki SEP del znanja in veščin javnosti predstavili na uradni proslavi, izdali so knjigo Specialna enota (s klikom na povezavo vam je na ogled v elektronski obliki) in posneli nov promocijski video, ki je priložen spodaj. Akcija zagotovljena!

Pripravil: Jure Mikelj

VIDEO SPODAJ: Specialna enota Policije

40 let Specialne enote Policije (SEP) v Sloveniji

22.05.2013

SPECIALNA ENOTA SLOVENSKE POLICIJE PRAZNUJE 40 LET

Specialna enota slovenske Policije je obeležila 40-letnico delovanja s prikazom svojih dejavnosti , spretnosti, veščin in znanja v prikazni vaji v športnem parku v Tacnu ter s priložnostno slovesnostjo v telovadnici Policijske akademije. Slavnostna govornika sta bila poveljnik Specialne enote Policije Marjan Anzeljc in generalni direktor Policije Stanislav Veniger. Na slovesnosti so zaslužnim podelili znake Policije ob 40-letnici enote.

Povod za nastanek Specialne enote Slovenske policije

Začetki delovanja policijskih specialcev v Sloveniji segajo v leto 1972, ko je v takratno Jugoslavijo vdrla oborožena diverzantsko-teroristična skupina z namenOm zrušitve takratne družbene ureditve. V akciji prijetja članov skupine je takrat sodelovala Jugoslovanska vojska, teritorialna obramba in Milica. Neposredna posledica tega pa je bila ustanovitev posebnih enot milice, namenjenih protiterorističnemu boju v vseh republikah bivše Jugoslavije. Opozorilo pa je bil tudi nesrečen dogodek na olimpijskih igrah v Muenchnu istega leta (avgust-september 1972), ko so palestinski teroristi iz skupine Črni september zajeli izraelske športnike – talce, med akcijo zajetja teroristov in reševanja športnikov je prišlo do pokola v katerem je bilo ubitih enajst športnikov, oficir nemške policije in pet pripadnikov teroristične skupine Črni september. Na podlagi usmeritve je potem republiški sekretar za notranje zadeve z odločbo ustanovil specialno enoto Republiškega sekretariata za notranje zadeve. Posebnost enote je bila v tem, da je bila to enota na sklic in v bistvu ne gre za pravo predhodnico današnje Specialne enote, imela je formacijo voda, v katerem so bili trije oddelki. V vodu je 41 pripadnikov, enota je imela status republiške enote, ki jo je lahko aktiviral in ji dajal naloge republiški sekretar za notranje zadeve ali njegova pooblaščena oseba.

Začetek urjenja policijskih specialcev

Prvo urjenje so pripadniki izvedli na Ugarju pri Ribnici (24. 7. 1972  do 1. 9. 1972). Vsebina urjenja je zajemala oborožitev s streljanjem, poznavanje sredstev zvez, opazovanje in dokumentiranje, topografijo, miniranje, poznavanje motornih vozil, moralno politično vzgojo, osnove prve pomoči, pridobivanje telesne kondicije (poleg pridobivanja splošne kondicije so se pripadniki urili še v karateju in v premagovanju različnih ovir). Usposabljanje je potekalo v različnih pogojih (vročina, neurje, ponoči, močvirnato zemljišče ipd.). V poročilu o končanem usposabljanju je vodstvo tečaja predstavilo ugotovitve o usposobljenosti enote in sicer, da je enota zmožna izvršiti kakršnokoli nalogo, ki ji bo dana, opozorilo pa je, da bo v prihodnje potrebno pridobljeno znanje in kondicijo vzdrževati in dopolnjevati s specifičnimi elementi. Prav zaradi tega je vodstvo predlagalo, da se specialna enota ustanovi kot samostojna organizacijska enota. Že takrat je bilo ugotovljeno, da je najšibkejši člen v verigi slabo usposobljen posameznik oziroma pripadnik specialne enote, zato so predlagali, da se posebna pozornost pri usposabljanju namenja vsakemu posamezniku posebej v vseh pogojih predvidljivega delovanja enote (zimski pogoji, voda, noč, urbana naselja…).

Zaradi potreb po organizacijsko samostojni enoti je bila v začetku leta 1973 z odločbo ustanovljena Četa milice. Četo milice sta sestavljala vod milice za posebne naloge in Vod milice za zavarovanje objektov, s sedežem v Ljubljani.

Specialna enota Policije (SEP)

Pri analizi nalog in organizacijske vpetosti enote ter spremljanja fluktuacije kadrov Voda za posebne naloge gre nedvomno za prvo ustanovljeno miličniško enoto, predhodnico današnje Specialne enote. Pripadniki Voda milice za posebne naloge so se prvič zbrali in pričeli z delom 1. 3. 1973, zato ta datum štejemo kot “rojstvo” sedanje Specialne enote Generalne policijske uprave (SE GPU). Z ustanovitvijo profesionalne enote je prenehala delovati Specialna enota RSNZ SRS.

Aktivno sodelovanje Specialne enote Slovenske policije v osamosvojitveni vojni

V času svojega obstoja in delovanja je Vod za posebne naloge doživel več različnih organizacijskih sprememb, ki pa za samo nalogo niso bistvenega pomena, razen organizacijskih sprememb v Ministrstvu za notranje zadeve (MNZ), ki so imele za cilj posodabljanje Slovenske policije. 23. avgusta leta 1990 je takratni minister za notranje zadeve z Odločbo o ustanovitvi, delovnem področju in notranji organizaciji Specialne enote RSNZ RS, iz dela obstoječe sestave Zaščitne enote milice (ZEM) bila izločena Specialna enota MNZ.

Ustanovljena je bila kot samostojna organizacijska enota ministrstva za trajno opravljanje nalog na območju celotne republike Slovenije. Po ustanovitvi SE MNZ je sledilo obdobje neposrednih priprav Specialne enote na osamosvojitveno vojno, v kateri je enota aktivno sodelovala. Po odhodu zadnjega vojaka jugoslovanske ljudske armade z ozemlja Slovenije, se je enota osredotočila na opravljanje protiteroristične in druge policijske naloge itd.

Organiziranost Specialne enote Slovenske policije danes

Danes Specialna enota Policije izvaja naloge na področju protiteroristične dejavnosti in opravlja zahtevnejše operativne naloge policije, pri katerih se zahteva najvišja stopnja izurjenosti, psihofizičnih zmožnosti, uporabe posebnih znanj in veščin, ki so povezani z visoko stopnjo tveganja za varnost, zdravje ali življenje ljudi.

Specialna enota Policije (SEP)

 Organiziranost:

Oddelek za operativno delovanje

Zagotavlja neposredno operativno in interventno izvajanje nalog na področjih:ekstremnih oblik nasilja, terorizma, ugrabitev, zajetij talcev, drugih varnostnih dogodkov z visoko stopnjo ogroženosti sodelujočih.

Oddelek za operativno podporo

Opravlja naloge na področjih: strokovne in logistične podpore policistom specialne enote pri izvajanju operativnih nalog SE, usposabljanja in izpopolnjevanja

Oddelek za protibombno zaščito

Opravlja naloge na področjih: operativnega interventnega in neposrednega izvajanja nalog protibombne zaščite, pirotehničnih in protibombnih pregledov ter bombnih preiskav; izdelave strokovnih mnenj; hrambe in skladiščenja zaseženih eksplozivnih sredstev in snovi ter njihovega strokovnega uničevanja.

Usposabljanje

Proces usposabljanj pripadnikov specialne enote je kontinuiran in poteka od  izpolnitve pogojev za delo v specialni enoti do prekinitve delovnega razmerja v specialni enoti. Razdeljeno je v uvodno, osnovno specialistično in nadaljevalno specialistično usposabljanje. V okviru tega pa pripadniki obdelajo taktiko specialnih enot, oborožitev in streljanje, splošno in specialno telesno pripravo, splošna usposabljanja in psihološko pripravo.

Kandidati za policijske specialce

V specialni enoti zaposlijo policiste, ki izpolnjujejo naslednje dodatne pogoje: prostovoljnost, odlična delovna ocena, disciplinska nekaznovanost , zaželena pa so posebna znanja ter posebna(borilne veščine, strelstvo, potapljanje, alpinizem, jamarstvo, upravljanje specialnih vozil, tehnična znanja …). Kandidati morajo opraviti preizkus telesnih zmogljivosti in streljanja, splošni zdravniški pregled s specialističnim obremenilnim pregledom, psihološki pregled, notranje preverjanje. Kandidate, ki vsa preverjanja in preizkuse uspešno opravijo, začasno premestijo v Specialno enoto. Med začasno premestitvijo potekajo intenzivna usposabljanja po posebnem programu, s čimer se vsem kandidatom zagotavlja enotna stopnja pridobljenega znanja in sposobnosti, obenem pa se tudi stalno preverja njihova pripravljenost in primernost za zaposlitev v Specialni enoti.

Pripravil: B. Knific, vir: Revija Obramba in MNZ, foto: B. Knific

Povezani članki