ZDA bodo Ukrajini prodale protioklepne raketne sisteme FGM-148 javelin

by Urednik

JAVELINI ZA OBRAMBO PRED (PRO)RUSKIMI OKLEPNIKI

Ameriška agencija za varnostno sodelovanje (DSCA) je Ukrajini odobrila potencialno prodajo  protioklepnih raketnih sistemov FGM-148 javelin, v številkah pa to pomeni 37 lanserjev in 210 izstrelkov. Odobrena prodaja naj bi z izboljšanjem varnosti Ukrajine prispevala k zunanji politiki in nacionalni varnosti Združenih držav, so zapisali v izjavi. Cena in ostale podrobnosti morebitnega posla niso znane.

Protioklepni sistem FGM-148 javelin bo Ukrajini dolgoročno pomagal zgraditi obrambno sposobnost za zaščito svoje suverenosti in ozemeljske celovitosti. Ob tem naj Ukrajina ne bi imela težav pri vpeljavi tega sistema v svoje oborožene sile, so razložili pri DSCA.

FGM-148 javelin je prenosni protioklepni raketni sistem, ki deluje v načinu izstreli – pozabi in ‘’zaklene’’ cilj še pred samo izstrelitvijo protioklepne rakete. Z javelinom lahko napadajo oklepnika z vrha, kjer so običajno najbolj ranljivi, lahko pa zadene oklepnik tudi neposredno. Prav tako FGM-148 javelin uporabljajo za uničevanje utrjenih mest, zgradb in podobno, lahko pa tudi helikopterjev (v neposrednem načinu).

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki