Lavrov: V času sestrelitve ukrajinskega B 737 v bližini vsaj 6 lovcev F-35

by Urednik

RUSKI ZUNANJI MINISTER RAZKRIL NOV DELČEK OZADJA SESTRELITVE POTNIŠKEGA LETALA

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je dal dvoumno izjavo v zvezi s strmoglavljenjem (sestrelitvijo) potniškega letal Boeing 737 ukrajinske letalske družbe Ukraine International Airlines, ki ga je sestrelila iranska vojska nad Teheranom 8. januarja 2020.

Lavrov je na svoji letni tiskovni konferenci v Moskvi v petek 17. januarja 2020 dejal, da je Iran pomotoma sestrelil ukrajinsko potniško letalo ravno v času, ko so Iranci prejeli informacije o naprednih ameriških radarsko prikritih – “stealth” bojnih letalih na območju.

“Na iranskem obmejnem območju je bilo v zraku najmanj šest (ameriških) letal F-35. Te podatke je treba še preveriti, vendar želim poudariti vzročnost, ki vedno spremlja takšne situacije,” je dejal Lavrov.

Lavrov je incident označil za človeško napako in dejal, da ne poskuša nikogar opravičevati za to, kar se je zgodilo. Vendar je dejal, da je pomembno razumeti kontekst in da se je incident zgodil nekaj ur po iranskem raketnem napadu na ameriške baze v Iraku, ko so iranske sile pričakovale nekakšno ameriško vojaško maščevanje.

“Obstajajo informacije, da so Iranci po raketnem napadu pričakovali še en napad ZDA, vendar niso vedeli, v kakšni obliki bi to lahko bilo,” je dejal Lavrov.

Letalo Ukraine International Airlines Boeing 737 je 8. januarja 2020 strmoglavilo kmalu po vzletu iz iranske prestolnice Teheran,  v njem pa je umrlo vseh 176 potnikov in članov posadke. Iran je sprva zanikal, da bi bil vpleten, pozneje pa je priznal, da je letalo sestrelila raketa, ki je bila pomotoma izstreljena.

Sestrelitev ukrajinskega letala se je zgodila le nekaj ur zatem, ko je Iran izvedel raketni napad na ameriške čete, nameščene v Iraku.  kot povračilni ukrep za ameriški napad v Iraku, v katerem je umrl  iranski general Kasem Solejmani.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

 

Povezani članki