Osvoboditev Amerlija največja zmaga Iraške vojske v spopadih z ISIS-om

by Urednik

AMERIŠKA LETALA PRVIČ POSREDOVALA IZVEN SEVERNEGA IRAKA

Iraške sile so se ob pomoči ameriških zračnih napadov prebile do obleganega šiitskega mesta Amerli, kjer se je skoraj 20.000 ujetih več kot dva meseca borilo z upadanjem zalog hrane in vode. Osvoboditev mesta Amerli na severovzhodu Iraka je največji uspeh Iraške vojske od začetka spopadov s sunitsko militantno skupino ISIS od začetka junija 2014.

Iraška vojska, skupaj s pripadniki policije in kurdskih pripadnikov Peshmerge so napad na mesto Amerli začeli v soboto ob podpori ameriških ter tudi iraških vojaških letal.

Preboj se je zgodil v nedeljo 31. avgusta 2014, vojaška letala Ameriških letalskih sil pa so pri osvobajanju mesta Amerli tako prvič bombardirale cilje Islamske države v Iraku in Siriji (Levantu)  (Islamic State in Iraq and the Levant/Syria – ISIS) v tritedenski zračni misiji proti skrajnežem izven severa Iraka. Iraška vojska je sporočila, da je osvoboditev mesta Amerli izjemno pomemben uspeh. Polkovnik Mustafa al-Bayati je v nedeljo zvečer dejal, da je mesto Amerli “popolnoma varno”, vendar so novinarji poročali, da na zahodnem delu še vedno potekajo spopadi.

Iz Pentagona so ob tem sporočili, da so ameriška vojaška letala uničila tanke in oklepna vozila ISIS-a v bližini Amerlija in Mosulskega jezu, pri tem a ni bilo nobeno letalo zadeto.

Položaji in spopadi v Iraku - mesto Amerli

ZDA so z zračnimi napadi na pripadnike ISIS-a na območju Amerlija napovedale, da bodo razširile svojo vojaško posredovanje iz zraka tudi na južnejše predele Iraka in tako pomagale tudi Šiitom, ne samo Kurdom.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki