Pregledani lovci F-35 ponovno v zraku

by Urednik

PO ZAČASNI PRIZEMLJITVI ZELENA LUČ ZA LOVCE F-35

V prvih dneh oktobra 2018 so ZDA prizemljile vse lovce 5. generacije F-35 lightning II, potem ko se je 28. septembra ameriški F-35B zrušil v Južni Karolini zaradi tehnične okvare (cev za dovod goriva). Po pregledu vseh motorjev so minuli konec tedna prizemljitev že preklicali.

Iz Pentagona so namreč po zaključku preiskave vzrokov za nesrečo sporočili, da sumijo, da gre za težavo pri dovodih za gorivo. Proizvajalec Lockheed Martin je nato minuli konec tedna sporočil, da so vsem letalom natančno pregledali motorje in ponekod zamenjali cevi za gorivo, tako da se jih že lahko uporablja. Poleg ZDA so se začasno (preventivno) prizemljitev letal F-35 odločile tudi nekatere druge uporabnice teh letal: Izrael (12 letal), Avstralija (9) in Velika Britanija (15).

Radarsko slabo zaznavni lovec F-35B (kratek vzlet in navpičen pristanek) iz flote ameriških marincev je konec septembra 2018 strmoglavil v Južni Karolini v bližini letalske baze Korpusa mornariške pehote ZDA Beaufort. Pilot iz se je pred strmoglavljenjem katapultiral iz letala in jo odnesel brez večjih poškodb.

Pripravil: A. Knific, foto: Lockheed Martin 

 

Povezani članki