Pro-ruski separatisti potopili ukrajinski patruljni čoln

by Urednik

NA JUGOVZHODU UKRAJINE SEPARATISTI NAPREDUJEJO

Pro-ruski separatisti so v Azovskem morju potopili patruljni čoln BG-119 razreda zhuk ukrajinske Državne mejne straže (DPSU), potem ko se je v ponedeljek 31. avgusta 2014 znašel sredi artilerijskega ognja. Spopadi na jugovzhodu Ukrajine se stopnjujejo, tudi v zadnjih urah pred morebitno sklenitvijo premirja med sprtima stranema v Minsku.

V ponedeljek sta ob meji patruljirali dve plovili ukrajinske Državne mejne straže (DPSU), s sedežem v Mauriupolu, približno tri milje od obale ukrajinskega obmorskega mesta Bezimenne, ko so ju iz kopnega začeli obstreljevati s topovskimi granatami. Po podatkih DPSU naj bi skupaj plula patruljni čoln razreda kalkan in razreda zhuk. Slednjega je separatistom uspelo potopiti, ob tem pa dva člana posadke pogrešajo (verjetno umrla), od preostalih osmih pa jih je sedem ranjenih.

Ukrajinska mornarica in DPSU imata trenutno sedem pomorskih skupin, ki jih večinoma sestavljajo majhni patruljni čolni, aktivnih v Azovskem morju, ki varujejo obalo pred morebitnim izkrcanjem pro-ruskim enotam za hrbtom Ukrajinske vojske v okolici pomorskih mest Mariupol in Berdyansk. Ukrajinska vojska domneva, da bi separatisti radi pridobili nadzor nad obalo, saj v zaledju že vse od srede avgusta 2014 ponovno potekajo spopadi za strateško pristanišče Mariupol. Pro-ruski separatisti so pred dnevi že zavzeli mesto Novoazovsk, sedaj pa že vsaj dva dneva z artilerijskimi izstrelki vršijo močan napad na vzhodni del Mariupola, le nekaj ur pred srečanjem ukrajinskih, ruskih in evropskih predstavnikov v Minsku, kjer želijo skleniti premirje.

Ukrajinski vojaki so zadnji teden kopali jarke in utrjevali svoje pozicije okoli Mariupola ter okrepili svoje enote po vsem mestu z novimi oklepnimi vozili in večcevnimi raketometi BM-27 uragan.

Patruljni čolni razreda zhuk tehtajo 40 ton in v dolžino merijo 24 mož njimi pa upravlja posadka 13-ih mornarjev. Oboroženi so z dvojnimi težkimi mitraljezi 14,5 mm in mitraljezi 12,7 mm.  Obalni patruljni čolni razreda kalkan (project 50030) tehtajo 9 ton, v dolžino merijo 11,6 metra, z njimi pa upravlja posadka vsaj dveh mornarjev. Lahko so oboroženi z lahkimi mitraljezi 7,62 mm in prenosnimi sistemi zračne obrambe (MANPADS), kot je strela ali igla.

Ukrajinski začasni predsednik Petro Porošenko je na vrhu zveze Nato v Walesu napovedal, da bodo v petek (5.9.2014) Minsku podpisali sporazum o prekinitvi ognja, ki naj bi končal petmesečne spopade na vzhodu Ukrajine. V primeru sprejetja sporazuma, bodo v petek ob 13.00 uri ukazali ukrajinskim vojakom naj ustavijo streljanje. Na to so se odzvali tudi voditelji uporniških regij Lugansk in Doneck, ki so napovedali spoštovanje sporazuma (sredi tedna ga niso, saj naj bi ga Porošenko razglasil enostransko, Ukrajinska vojska pa se ni želela umakniti iz območja), ob tem pa predlagajo, da se oblikuje varnostno območje iz petih sekcij, vsako pa bi nadziralo 40 predstavnikov Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE).

Pripravil: A. Knific, foto: DPSU

Povezani članki