Rusija je obnovila projekt preizkušanja orožja na Arktiki

by Urednik

TESTIRANJE RUSKIH OBOROŽITVENIH SISTEMOV V EKSTREMNIH RAZMERAH

Osrednji znanstvenoraziskovalni inštitut za natančno inženirstvo (CNIItochmash, del Rostecha) je obnovil delo posebnega laboratorija za preizkušanje orožja na Arktiki, v puščavah in drugih ekstremnih razmerah, ki so ga po razpadu ZSSR zaprli.

“Na poligonu CNIItochmash je bilo končano certificiranje preizkusnih komor laboratorijske stavbe za preizkušanje osebnega orožja, posebnih granat in malokalibrskih topov (kalibra do 30 milimetrov) pri ekstremnih temperaturah od minus 60 do plus 60 stopinj Celzija in v težkih razmerah,” so sporočili iz tiskovne službe inštituta.

V začetku devetdesetih let so bila sredstva za vzdrževanje raziskovalne baze ukinjena in so jo morali zapreti. Zaradi tega laboratorija ni bilo več mogoče uporabljati, oprema pa je zastarala. Vodja znanstvenega in tehničnega centra za preskušanje in eksperimentalne raziskave orožja, vojaške in posebne opreme CNIItochmash Sergey Karasev je poudaril, da je strokovnjakom uspelo obnoviti skoraj že izgubljeno edinstveno preizkuševalno tehnologijo. “Certifikacija je bila zadnja tehnična faza obnove edinstvene preizkuševalne tehnologije, izgubljene po razpadu ZSSR, ki jo je imel le naš inštitut,” je pojasnil Karasev.

Pripravil: Igor Božinovski, foto: Rostech

Povezani članki