Ruska letala Su-34 napadajo naftne rafinerije ISIS-a v Siriji

by Urednik

RUSIJA ŽELI MOČNO ZMANJŠATI NAFTNI ZASLUŽEK ISLAMSKE DRŽAVE

Ruske letalske sile so v zadnjem tednu maja 2016 z lovskimi bombniki Suhoj Su-34 začele z napadi na sirske obrate za pridobivanje nafte, ki jih zasedajo pripadniki Islamske države (ISIS/Daesh) v provincah al-Hasakah in al-Raqqah na severu države.

Ruski lovski bombniki Su-34 so v napadih močno poškodovali rafinerijo v bližini kraja Ras al-Ain v provinci al-Hasakah in uničili rafinerijo v bližini kraja al-Taura, ki se nahaja 42 kilometrov jugozahodno od mesta Raqqa. Ta velja za prestolnico Islamske države in naj bi  služila kot vmesna točka za transport nafte na poti v Turčijo, poroča rusko obrambno ministrstvo.

Rusija si še naprej prizadeva, da bi prekinila finančni dotok Islamski državi (Daesh), ki naj bi kljub dosedanjim uničenim nekaterim zmogljivostim za črpanje nafte še vedno ogromno služila na ta račun. Nafto naj bi skrajneži prodajali predvsem v sosednje države oz. prek njihovih pristanišč, Rusija pa že dobro leto dni kaže s prstom prav na Turčijo (s katero sta zadnja leta v konfliktu).

Ruska vojska je že ob začetku vojaškega posredovanja proti Islamski državi v Siriji (od 30. septembra 2015) napadla nekatere strateške cilje – skladišča za gorivo, obrate za pridobivanje nafte – in močno ohromila delovanje ISIS-a. Vendar pa so se v napadih izogibali mestom črpanja nafte, saj bi to lahko privedlo do ekološke katastrofe in pomenilo ogromne stroške za vnovično vzpostavitev črpanja. V času od prvih ruskih napadov je ISIS že postavil nekatere nove oz. popravil stare obrate za predelavo.

Ruski predsednik Vladimir Putin je sicer 14. marca 2016 oznanil konec posredovanja Ruske vojske v Siriji, vendar se to kljub temu nadaljuje, vendar z veliko manjšo intenziteto. V tem času so Rusi iz Sirije umaknili več kot polovico letalske flote.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki