Rusko obrambno ministrstvo dobilo prvi hovercraft SVP pardus

by Urednik

VSE VEČJE POTREBE RUSKE VOJSKE PO PLOVILIH NA ZRAČNI BLAZINI

Ruski oblikovalski biro Neptun iz St. Peterburga je 26. maja 2015 ruskemu obrambnemu ministrstvu dobavilo prvi hovercraft projekta pardus, ki ga bo uporabljal ruski Nacionalni center za obrambo na nabrežju reke Moskve. Biro Neptun je v začetku maja 2015 zaključil testiranja prvega izdelanega  plovila SVP pardus, v prihodnjih tednih bodo dobili še drugi naročeni hovercraft pardus.

Novi ruski vojaški hovercraft SVP pardus je v izdelan iz kompozitnih materialov, kar zagotavlja vodotesnost in visoko trdnost plovila, kot tudi toplotno ter zvočno izolacijo, zagotavlja proizvajalec. Plovilo na zračni blazini SVP pardus poganjata dva dizelska motorja z močjo 150 KM, na zadnjem delu pa ima dva ločeno premikajoča se propelerja in krmili, kar zagotavlja boljšo vodljivost ter okretnost.

Hovercraft SVP pardus meri v dolžino 10,6 metra,v  širino 5,7 m, na krov sprejme do 15 ljudi, upravlja pa ga ena oseba.  Spodnja meja delovanja pardusa je v temperaturnem območju – 50⁰ Celzija. Na vodi lahko doseže hitrost 65 km/h, na ledu pa 70 km/h.

Zaradi izredno širokega spektra področij uporabe, tudi tam kjer konvencionalna vozila oz. plovila niso uporabna – v mokriščih, deltah rek, ledu in snegu, je Ruska vojska izredno zainteresirana za nove hovercrafte. Nova plovila/vozila SVP pardus bodo za prevoz vojakov in tovora testirali tudi v Sibiriji ter na skrajnem severu države (Arktiki), kjer v zadnjih mesecih pospešeno gradijo nove vojaške baze.

Pripravil: A. Knific, foto: Neptun

Povezani članki