Slovenska vojska nadgrajuje Pilatuse PC-9M hudournik

by Urednik

POSODOBITEV SLOVENSKIH VOJAŠKIH LETAL

Slovenska vojska načrtuje nadgradnjo flote devetih Pilatusovih turbopropelerskih dvosedov PC-9M hudournik (swift) – šolskih in lahkih jurišnih letal za podporo – v vrednosti 2,7 milijona evrov. MORS je razpisal natečaj srdi marca in bo zaključen 24. aprila 2019. Zmagovalec razpisa bo v prvem sklopu podpisal okvirni sporazum, po katerem bo v prvem sklopu nadgrajeno prototipno letalo.

V letala PC-9M bodo vgradili radijski sprejemnik VHF Becker RT6512 za frekvenčno območje  117.975-137 MHz, dvokanalni AM/FM radio V/UHF Cobham RT700RMR, transponder MST-70B xponder in oddajnik za lociranje v sili (ELT). Izvajalec bo pripravil vso potrebno tehnično dokumentacijo, vgradil vso opremo v prototipno letalo, jo preizkusil in certificiral, vsa dela pa morajo biti opravljena v osmih mesecih po podpisu okvirnega sporazuma.

Sprejem prototipa letala PC-9M bo med drugim pomenil izvajanje testov letenja z mešano ekipo slovenskega vojaškega pilota in pilota zmagovalca razpisa. Ko bo Ministrstvo za obrambo Republike Slovenije uradno sprejelo prototip, bo povabilo zmagovalca razpisa, da predloži svojo končno ponudbo za serijsko nadgradnjo preostalih osmih letal v okviru sklopa 2.

Končno število PC-9M, ki jih bodo  nadgradili, pa bi lahko bilo manjše od devetih, kar je odvisno od uspeha prvega prototipa in razpoložljivosti proračunskih sredstev – pod slovensko ministrstvo za obrambo ni zavezano za izvedbo nakupa nadgradnje iz sklopa 2.  Kljub temu morajo biti vsi okvirni sporazumi zaključeni v 24 mesecih po podpisu.

Slovenska vojska (SV) ima devet turbopropelerskih letal PC-9M, ki so v sestavi 152. BRZOL SV (Brigada zračne obrambe v letalstvu Slovenske vojske, BRZOL SV). Pilatusovi PC-9M (SV ima poleg tega še dve transportni letali istega proizvajalca PC-6 turboporter) so v sestavi 152. letalske eskadrilje (152. LEESK) s sedežem v letalski bazi Cerklje ob Krki.

Slovenski PC-9M hudournik nosijo vojaške taktične identifikacijske številke v zaporedju od L9-61 do L9-69 in imajo tovarniške številke od 634 do 642. Poleg šolanja in usposabljanja so ta letala opremljena tudi za  neposredno podporo enotam kopenske vojske. Na šestih podkrilnih obesnih točkah lahko nosijo skupaj do 1.040 kg orožja zrak-zemlja, dodatne rezervoarje za gorivo (2 x po 154 l) in obesnike FN HMP z mitraljezom M3P 12,7 mm in po 250 naboji; lanserje LAU-7A in LAU-19A za nevodene  rakete hydra 70 mm; bombe Mk-81 (113 kg) in Mk-82 (227 kg) pa tudi obesnike za samozaščito, za zračno izvidovanje in laserski daljinomer.

Pripravil: Igor Božinovski

 

 

Povezani članki