Španski bojni letalski sistem prihodnosti FCAS – ”sistem sistemov”

by Urednik

ŠPANIJA NAČRTUJE ZAMENJAVO LOVCEV F/A-18 S TREMI BOJNIMI SISTEMI

Španske letalske sile (Ejército del Aire Español – EdAE) se ozirajo po novem ”sistemu sistemov” (FCAS – prihodnji bojni letalski sistem), ki bi v prihodnosti – v časovnem okviru po letu 2030, zamenjal Boeingove lovce F/A-18 hornet.

Po besedah uradnih krogov, naj bi španski ”sistem sistemov” sestavljali trije deli. V prvem bi bilo približno 50 lovcev Eurofighter typhoon tranše 2 in tranše 3, nadgrajenih tako, da bi se lahko povezovali z bojnimi letali 5. generacije, v drugem delu bi bila bojna letala pete generacije (o tipu in številu se morajo še odločiti), tretji del pa bi predstavljali brezpilotni bojni letalniki (tudi o njihovem številu in tipu se bodo še odločali, osnova za razmišljanje pa naj bi bil brezpilotnik nEUROn).

Projektno študijo o prihodnjem bojnem letalskem sistemu so razdelili v več faz, prva obsega preliminarno analizo prihodnjega bojnega letalskega sistema, druga konceptualno zasnovo operativne uporabe in samo konstrukcijo letalnika, v tretji fazi bodo združili elemente študij iz prvih dveh faz, v sklepni četrti fazi pa bodo dokončali celotno študijo.

Španske letalske sile imajo trenutno 17 lovcev typhoon tranše 1 in 33 typhoonov tranše 2, dobava 20 typhoonov tranše 3 pa se bo začela že kratkem. Medtem ko imajo typhooni tranše 2 in 3 paket izboljšanih zmogljivosti (PE), ki ga je razvil Eurofigjhterjev konzorcij, pa s tyophooni iz tranše 1 ni tako. Ker so Španci nezadovoljni s ponujenim – obstoječim paketom izboljšanih zmogljivost (PE) za te prve typhoone, so se odloči za lastno pot.

Kar se tiče bojnega letala pete generacije, je potrebno reči, da Španija še nima zapisanega projektnega programa za bojno letalsko zmogljivost pete generacije. Zelo verjetno bo osnovo za ta razmišljanja predstavljal Lockheed Martinov F-35 lightning JSF. Zanimivo pa je, da se španska vojna mornarica, ki je v skorajšnji prihodnosti napovedala upokojitev VSTOL letal McDonnel Douglas harrier 2 s palube edine španske letalonosilke, še ni pogovarjala s predstavniki veje španskega vojnega letalstva o možnostih za kakšno skupno odločitev.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki