V Adenskem zalivu nesreča ameriškega helikopterja CH-53E super stallion

by Urednik

nesreča ameriškega helikopterja CH-53E super stallion V ADENSKEM ZALIVU 

V ponedeljek (1. septembra 2014) okoli 2.00 ure (GTM) je v Adenskem zalivu (med Jemnom in Somalijo) doživel nesrečo helikopter CH-53E super stallion med pristajanjem na krovu ameriške amfibijske ladje USS Mesa Verde (LPD-19) razreda San Antonio.

Na krovu helikopterja CH-53E super stallion iz flote ameriške mornarice je bilo 25 ljudi, od tega 17 marincev in 8 mornarjev. Nesrečo so preživeli vsi ameriške vojaki, nekateri pa so utrpeli manjše poškodbe. Nesreča ni bila posledica sovražne dejavnosti, temveč je šlo verjetno za napako posadke oz. vremenske razmere. Ameriška mornarica in marinci vzroke za nesrečo še preiskujejo.

Helikopter je pripeljal marince in mornarje nazaj na ladjo USS Mesa Verde po usposabljanja na kopnem v majhni vzhodnoafriški državici Džibuti, ki se nahaja severno od Somalije in kjer je 18 milj široke ožine Bab el Mandeb med Jemnom in Džibutijem, ki vodi v Rdeče morje.

Amfibijska ladja USS Mesa Verde je del ameriške skupine plovil, ki jo vodi amfibijska ladja USS Bataan (LHD-5) – spremstvo ameriške letalonosilke USS George H.W. Bush (CVN-77), ki je v Perzijskem zalivu. Ameriške vojaške ladje opravljajo na tem območju varnostne naloge, predvsem zaščito pred pirati iz Somalije.

Pripravil: A. Knific, foto: US Navy

Povezani članki