V ZDA nesreča starodobnega vojaškega letala Soko G-2 galeb

by Urednik

JUGOSLOVANSKA VOJAŠKA LETALA V LASTI ZASEBNIKOV

Pred dnevi je na letališču Elko v ameriški zvezni državi Nevada pilot (zasebnega) letala Soko G-2 galeb ob pristajanju zdrsnil s steze in trčil v ograjo, po nesreči pa potožil nad okvaro zavor. Nesreča se je zgodila ob delni oblačnosti in mirnih vremenskih razmerah pri temperaturi tik pod lediščem.

Ameriški pilot Robert McCormack, ki je na letališču Elko pristal, da bi dotočil gorivo, je bil zaradi bolečin v hrbtu po nesreči prepeljan v bolnišnico. Namenjen je bil na tekmovanje starodobnih vojaških letalnikov (Warbirds) Reno Air v zvezni državi Utah.

V Jugoslaviji razvito in sestavljeno letalo Soko G-2 galeb, ki nosi oznako ‘’Wildest Dreams N90SR’’, se sodeč po fotografijah zdi skoraj nepoškodovano (z izjemo podvozja), čeprav se je z nosom ustavilo v žičnati ograji, ki obkroža vzletno-pristajalno stezo.

Pred razpadom Jugoslavije so ameriški trgovci z vojaškimi letali kupili najmanj ducat letal G-2 galeb, vsaj štirje pa še vedno letijo v ZDA, še nekaj pa jih imajo zasebniki in letalski klubi v Indoneziji, Novi Zelandiji, Libiji, Sloveniji ter na Hrvaškem. Vsaj po eno delujoče letalo naj bi imeli tudi še v letalskih silah Srbije in Libije.

Pripravil: A. Knific, foto: Elkodaily

Povezani članki