VIDEO: Gasilsko-reševalna vaja na vojaškem letališču v Cerkljah ob Krki

by Urednik

V VAJI “LETALO 2013” PREIZKUSILI SODELOVANJE VOJAKOV IN GASILCEV

Na območju Vojašnice Jerneja Molana v Cerkljah ob Krki je v četrtek, 24. oktobra, potekala gasilsko-reševalna vaja “Letalo 2013”. Na vaji so poleg pripadnikov Slovenske vojske, ki delujejo v okviru gasilsko-reševalne službe letališča Cerklje ob Krki, sodelovali tudi pripadniki poklicne gasilske enote Krško.

Scenarij vaje je predvideval namišljen padec letala Letalske šole na šolskem letu in reševanje posadke ter vojakov iz zgradbe, ki jo je letalo oplazilo pri zasilnem pristanku, v vajo se je vključil tudi helikopter Slovenske vojske, ki je v sodelovanju s pripadniki Vojaške zdravstvene enote Slovenske vojske poskrbel za medicinski zračni transport poškodovanih.

Skupna usposabljanja Slovenske vojske in gasilcev iz sosednjih društev so namenjena poenotenju postopkov gašenja in reševanja med gasilsko-reševalno službo letališča Cerklje ob Krki in strukturami vključenimi v sistemu zaščite in reševanja, ki delujejo na domicilnem območju Vojašnice Jerneja Molana.

V video prispevku si poglejte dogajanje in izjave z vaje “Letalo 2013”, v fotogaleriji pa prilagamo nekaj utrinkov posredovanja gasilcev in reševalcev.

VIDEO: Gasilsko-reševalna vaja “Letalo 2013”

Minister Jakič podpisal pogodbo za obnovo vojaškega letališča Cerklje ob Krki

Minister za obrambo Roman Jakič je 14. oktobra podpisal pogodbo za nadaljevanje rekonstrukcijskih del na vojaškem letališču v Cerkljah ob Krki. Predmet pogodbe je izgradnja ploščadi za zračna plovila in je bila podpisana s predstavniki konzorcija podjetij, ki so zmagala na javnem razpisu in prihajajo iz lokalnega okolja: CGP, d. d., Novo mesto, Kostak, d. d., Krško in Begrad, d. d., Novo mesto. Ploščad za parkiranje letalnikov bo merila 90 tisoč m2, celotna vrednost investicije je 8,3 milijona evrov in bo financirana iz sredstev zveze Nato. Predvideni rok za izvedbo pogodbenih del je 18 mesecev od dneva uvedbe v delo.

Pripravil: Jure Mikelj, foto: Jani Krošl (SOJ SV)

Povezani članki