VIDEO: »V Nemčiji z neba strmoglavljajo ameriški humveeji!!«

by Urednik

PONESREČEN ZRAČNI DESANT AMERIŠKE VOJSKE – IZGUBILI TRI OKLEPNA VOZILA

Sredi aprila 2016 je 173. zračnodesantna brigada Ameriške vojske na vojaški vaji Sabre Junction 16 v Nemčiji v zračnem desantu izgubila vsaj tri lahka oklepna vozila HMMWV (humvee). Oklepnike so s padali na vadbišče odvrgli iz taktičnih transportnih letal C-130 hercules.

Med vajo , ki je potekala v Združenem večnacionalnem centru za ugotavljanje pripravljenosti (JMRC – Joint Multinational Readiness Center) v Hohenfelsu v Nemčiji. Vadbišče, kjer Natove vojske izvajajo velike manevre (tudi tankovske bitke), so preleteli herculesi, pri tem pa izvedli desant opreme. Pri tem pa so vsaj tri (sodeč po videoposnetku) oklepna vozila napačno vpeli v padala, zaradi česar so dobesedno »strmoglavila« na tla. V nesreči k sreči ni bilo žrtev, medtem ko so se humveeji razleteli na tisoče delčkov.

173. zračnodesantna brigada Ameriške vojske je nastanjena v Evropi in sicer v neposredni bližini Slovenije (Aviano, Italija). Velja za največkrat odlikovano ameriško brigado, ki je v zadnjih letih nekajkrat sodelovala tudi na mednarodnih vojaških vajah Trden dokaz (Rock Proof) v Sloveniji.

Incident 173. zračnodesantna brigada Ameriške vojske si lahko pogledate v spodnjem videoposnetku.

Pripravil: A. Knific

VIDEO: »V Nemčiji z neba strmoglavljajo ameriški humveeji!!«

Povezani članki